Jongeren moeten getuigen van cultuur van harmonie & naastenliefde

Het begin van de WJD in Krakau stond in teken van de aanval in Frankrijk. Jongeren werden opgeroepen om te getuigen van een cultuur van liefde.
27/07/2016 - 15:42

 

 

 

© SIR

Paus Franciscus is vanmiddag vanuit Rome naar Polen vertrokken en wordt er om vier uur op de militaire luchthaven ontvangen door de Poolse president. Vanavond ontmoet hij het diplomatieke corps en om 18.30 uur ook de Poolse bisschoppen in de kathedraal van Krakau.

Tijdens zijn vijfdaagse reis bezoekt hij donderdagmorgen het bedevaartsoord Czestochowa (Jasna Gora) en vrijdagmorgen het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Daar ontmoet hij voormalige gevangenen van het kamp en mensen die joden hebben gered. De directe aanleiding van zijn eerste bezoek aan Polen zijn de Wereldjongerendag in Krakau, waar hij morgen voor het eerst de jongeren treft.

Kardinaal Dziwisz tijdens de openingsviering © SIR

Oproep voor vrede en gerechtigheid

De massamanifestatie van gelovige jongeren uit de hele wereld ging gisteren van start met een krachtige oproep tot een beschaving van liefde en vreedzaam samenleven. Kardinaal Stanislaw Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau en gastheer van het evenement, bemoedigde 356.000 jongeren en de honderden bisschoppen uit de hele wereld om zich in te zetten voor een nieuwe cultuur van vreedzaam samenleven.

Keer terug naar huis met de taal van de naastenliefde. En getuig van die liefde in uw eigen land en cultuur. Kardinaal Dziwisz

© SIR

Krachtig signaal aan de samenleving

De kardinaal benadrukte maandag al hoe deze bijeenkomst van jongeren uit de hele wereld een tegengewicht vormt voor het huidige klimaat van haat en geweld in Frankrijk, Duitsland en het Midden-Oosten.

Door de Wereldjongerendagen laten de jongeren een andere stem horen en getuigen zij dat zij de toekomst vormen.

Kardinaal Dziwisz vertelde nog dat er voor de viering van dit weekend met de paus anderhalf miljoen jongeren worden verwacht. Terloops verwierp hij de kritiek dat Polen zich onvoldoende inspant voor de opvang van vluchtelingen: Iedereen vergeet dat er in ons land meer dan een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Maar dat wil niemand in het westen horen.

Bron: SIR/Kathpress/Radio Vaticana

© SIR