Joods-christelijk overleg in België bezorgd over toename geweld

Het O.C.J.B., het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België, maakt zich ernstige zorgen over de toename van geweld en haat in onze samenleving.
08/04/2019 - 13:10

De leden van het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België - l’Organe de Consultation entre Chrétiens et Juifs en Belgique (O.C.J.B.) zijn verontrust over de toename van het geweld en de haat in onze samenleving.  In een door voorzitter Harry Sinnaghel ondertekende verklaring van het overlegorgaan staat te lezen: Allen hebben eronder te lijden: de rechtsstaat, de rechtspraak, de media en het gezin.  De leden van het Overlegorgaan doen een oproep aan alle medeburgers om weerstand te bieden aan onverschilligheid en angst, aan de uitsluiting of de verwerping van de andere, en om de lessen uit het verleden niet te vergeten. Ook vragen ze hun medeburgers om zich door het woord van de andere te laten voorlichten, en om wat soms moeilijk verteerbaar lijkt in de taal van de andere onderling te bespreken.

Het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België roept alle burgers op om te blijven werken aan een democratische ingesteldheid die ons toelaat om samen te leven met gemeenschappen van verschillende herkomst en om samen te werken voor het algemeen welzijn, in wederzijds respect. We hebben er alle belang bij te kiezen voor een democratische samenleving waarin allen kunnen uitspreken wat hun ten diepste beweegt en verbindt.   De instellingen van ons land moeten het kader daartoe leveren.

Het O.C.J.B. is gegroeid in  de naoorlogse periode. Het is gebouwd op  de Tien Punten van Seelisberg (1949) en promoot de dialoog tussen Joden en christenen in België. In dit kader doen we een warme oproep aan alle burgers, ongeacht hun levensbeschouwing, om op te treden tegen elke vorm van antisemitisme (zoals  gedefinieerd door  de IHRA - International Holocaust Remembrance Alliance) en racisme, om een onderscheid te maken  tussen de staat Israël en de regering van het land, en om de dialoog tussen Joden en christenen op alle niveaus te bevorderen.