Joodse catacomben in Rome tijdelijk opengesteld

De joodse ondergrondse begraafplaats kan voortaan op de eerste zondag van de maand worden bezocht.
05/12/2020 - 00:00

Op initiatief van het Italiaanse ministerie van Cultuur is een akkoord bereikt met de eigenaar van de catacomben van Vigna Randanini, een joodse ondergrondse begraafplaats met graven uit de periode van de 2de tot de 4de eeuw vlakbij de Via Appia Antica. Dankzij het akkoord kan de begraafplaats, die in het verleden slechts heel uitzonderlijk publiek toegankelijk was, vanaf 1 mei en nog minstens tot het einde van het jaar door groepen pelgrims en toeristen onder begeleiding bezocht worden, als onderdeel van een joods traject voor het Jaar van Barmhartigheid in Rome.

Joden maken deel uit van de geschiedenis van Rome

Rome telt meer dan veertig christelijke catacomben, die open zijn voor het publiek. Dat was in het verleden echter niet het geval voor de catacomben van Vigna Randanini, waar bijna 2.000 jaar geleden joodse ingezetenen van Rome hun doden begroeven. Giorgia Calo, cultureel raadsman van de Joodse Gemeenschap van Rome, juicht het initiatief toe omdat dit duidelijk maakt dat joden eigenlijk altijd al behoorden tot de geschiedenis van de voormalige hoofdstad van het Romeinse Rijk.

Volgens archeologen is de geschiedenis van de joodse catacomben doorslaggevend om de relatie tussen de pausen, de Romeinse aristocratie en de joodse gemeente in Rome te begrijpen. De bezoekers maken in de ondergrondse begraafplaats onder meer kennis met een serie fraaie en goed bewaarde fresco’s met typische joodse motieven.

Bron: Kathpress.at/RNS/www.kro-ncrv.nl/inspiratie