Joodse gemeenschap in Antwerpen heeft coronacrisis goed doorstaan

Het beperkte aantal slachtoffers van besmetting binnen de joodse gemeenschap wordt toegeschreven aan goed leiderschap en een flinke portie discipline.
15/06/2020 - 15:29

Volgens Israëlische media en Gazet van Antwerpen hebben de ca. 20.000 orthodoxe joden in Antwerpen de coronapandemie uitstekend doorstaan, ook al was de gemeenschap door haar hechte sociale cohesie erg kwetsbaar. Vooraf bestond de vrees dat 85 procent van de leden met het coronavirus besmet zou raken. Bovendien werd gevreesd dat 500 Antwerpse joden zouden kunnen sterven. Volgens JTA zijn er bij de joodse gemeenschap in Antwerpen uiteindelijk slechts 11 mensen aan de ziekte bezweken. Zij waren allemaal bejaard of gingen al gebukt onder medische problemen.

Dat het aantal slachtoffers beperkt bleef, wordt onder meer aan moedig leiderschap toegeschreven. Joodse leiders voerden afstandsregels in en alle synagogen werden al op 13 maart gesloten, vijf dagen voordat ons land in lockdown ging. Ook na de afkondiging werden leden van de gemeenschap - onder meer via sociale media als WhatsApp - aangespoord om de afkondigde veiligheids- en gezondheidsvoorschriften na te leven. De strenge controles van de politie deed de rest.

Bron: JTA