Joodse gemeenschap opgetogen met beslissing paus Franciscus

Yad Vashem hoopt dat de openstelling van het archief van paus Pius XII onafhankelijk onderzoek mogelijk maakt.
06/03/2019 - 12:32

Yad Vashem, de in Jeruzalem gevestigde officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden, reageert opgetogen na de aankondiging van paus Franciscus om volgend jaar het archief van paus Pius XII (1939-1958) voor onderzoek open te stellen. Dat maakt een objectief en onafhankelijk onderzoek naar de houding van het Vaticaan en de katholieke Kerk tijdens de Holocaust mogelijk. Yad Vashem zegt ook te hopen dat alle archieven toegankelijk zullen zijn.

Ronald S. Lauder, de voorzitter van het Joodse Wereldcongres, spreekt in een brief aan de paus zijn waardering en dankbaarheid uit over de beslissing. Wij hebben al lang op deze belangrijke beslissing aangedrongen, om meer duidelijkheid te kunnen scheppen over de houding van de katholieke Kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Lauder maakt paus Franciscus met deze beslissing ook duidelijk dat hij groot belang hecht aan de relatie met het Jodendom. Hij maakt op die manier ook duidelijk dat hij de herinnering aan de Shoa mee levendig wil houden.

Wij moeten geen grote veranderingen verwachten in de interpretatie van Pius XII en zijn houding tijdens de oorlog. Philippe Chenaux, kerkhistoricus van de Universiteit van Lateranen

Vaticanwatcher John Allen wijst erop dat de openstelling van de archieven geen einde zal maken aan de discussie over de rol van de oorlogspaus Pius XII. Hij vestigt er de aandacht op dat er geen discussie wordt gevoerd over wat paus Pius XII al of niet heeft gedaan, maar over wat hij had moeten doen en bovendien wordt dat debat gevoerd vanuit ons huidig tijdklimaat. Had Pius XII Hitler openlijk moeten aanklagen? Had hij moeten dreigen met excommunicatie? Had hij de geallieerden onder druk moeten zetten om nazivernietigingskampen eerder te bevrijden? (…) De antwoorden op deze vragen bevatten een subjectief oordeel over wat het beste resultaten had opgeleverd in een gecompliceerd geheel van omstandigheden.

John Allen herinnert er terloops aan dat Pius XII een breed gedragen bewondering genoot voor zijn leiderschap tijdens de oorlogsjaren, ook binnen de Joodse gemeenschap. Hij merkt tot slot nog op dat de openstelling van archieven de weg kan vrijmaken voor de heiligverklaring van Pius XII, al was het maar omdat het onderzoek van nieuw materiaal vaak geformuleerde bezwaren kan wegnemen.

Bron: Kathpress.at/Crux