Joodse theologe Ruth Lapide overleden

Samen met haar man, de diplomaat en theoloog, Pinchas Lapide (1992-1997), zette Ruth Lapide zich in voor de joods-christelijke dialoog.
02/09/2022 - 09:00

De Duitse joodse theologe en historica Ruth Lapide-Rosenblatt is afgelopen dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Samen met haar man Pinchas Lapide, die erin geslaagd was om uit het concentratiekamp weg te vluchten en zich later grondig verdiepte in het Nieuwe Testament, was zij een belangrijke motor van de joods-christelijke dialoog. Die belangstelling ging al terug tot 1964, toen Pinchas Lapide door de Israëlische regering werd belast met de organisatie van het historische bezoek van paus Paulus VI aan Jeruzalem. Hij publiceerde enkele boeken waarin Jezus vanuit een joodse invalshoek en de achtergrond van het Oude Testament werd bestudeerd. 

Het koppel Lapide-Rosenblatt werd vanaf de jaren 1970 een van de belangrijke pioniers van de joods-christelijke dialoog. 

Ruth Rosenblatt werd in 1929 nabij Bamberg, in de Duitse deelstaat Franken, geboren. In 1938 moest ze met haar familie vluchten voor de jodenvervolging onder het nationaal-socialisme. Ze verhuisde naar Palestina en studeerde taalkunde, geschiedenis en joodse studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. In de jaren 1970 keerde ze met haar man terug naar Duitsland. Net als hij zou ze zich in haar boeken opwerpen als een felle pleitbezorger van een zo nauwkeurig mogelijke interpretatie van de Bijbel. Ze bleef ook telkens nadrukkelijk de joodse wortels van het christendom benadrukken. Het echtpaar Lapide was te gast bij meerdere pausen en de Duitse bisschoppen deden een beroep op hen als raadgevers in de joods-christelijke dialoog. 

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung