Jordanië verwacht veel volk voor viering van de doop van de Heer

De site van Al-Maghtas in Jordanië werd voor de coronapandemie jaarlijks door ca. 185.000 vooral buitenlandse pelgrims bezocht. 
10/01/2023 - 13:31
De doopplaats van al-Maghtas
De doopplaats van al-Maghtas © Wikipedia

De katholieke Kerk verwacht komende vrijdag duizenden gelovigen voor de viering van het feest van de doop van de Heer. De Latijnse patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, zal die dag voorgaan in een eucharistieviering in Al-Maghtas, aan de oevers van de Jordaan. In de universele katholieke Kerk wordt de doop van Jezus in de Jordaan herdacht op de zondag na het hoogfeest van de openbaring van de Heer (6 januari). Maar Jordaanse katholieken vieren het feest traditioneel op de tweede vrijdag van januari.

De deelname werd de voorbije twee coronajaren beperkt tot maximaal een duizendtal deelnemers. Maar volgens de patriarchale vicaris voor Jordanië, bisschop Jamal Daibes, kunnen de gelovigen vrijdag opnieuw massaal het feest van de Doop van de Heer vieren. De viering staat dit keer in het teken van de herdenking van de overleden paus Benedictus XVI, die in 2009 tijdens zijn bezoek aan Jordanië de eerste steen legde voor de Latijnse kerk op de plaats van de doopplaats. Het patriarchaat hoopt dat die kerk al de komende maanden kan worden voltooid en ingewijd. Voor de viering van vrijdag worden ook parlementsleden en diplomaten uit verschillende landen verwacht. 

Doop door Johannes

De locatie aan de oostelijke oever van de Jordaan, die sinds 2015 door Unesco is erkend als Werelderfgoed van de Mensheid, maakt zich sterk dat dit de plaats is waar Jezus door Johannes werd gedoopt. Maar ook Qasr al-Yahud, in Israël op de rechteroever van de Jordaan op tien kilometer ten oosten van Jericho, beweert dat dit de site is waar Jezus zich volgens de overlevering door Johannes heeft laten dopen. 

In december werd een plan voor de verdere ontwikkeling van de Jordaanse site gepubliceerd. De Jordaanse overheid maakt ca. 280 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van een terrein van 138 hectare land rond de doopplaats, om de dienstverlening aan pelgrims en bezoekers te verbeteren.

Bron: Kathpress.at