Joseph Ratzinger/Benedictus XVI: kerkleraar of heilige?
Op de dag van zijn uitvaart is in Italië, maar vooral in Duitsland het debat gestart of paus Benedictus XVI al op korte termijn uitgeroepen kan worden tot heilige of kerkleraar. In tegenstelling tot voorgaande eeuwen zijn inmiddels bijna alle pausen van de tweede helft van de vorige eeuw heilig verklaard. Tijdens de uitvaartplechtigheid waren enkele spandoeken te zien met daarop de slogan: Santo subito. Een aantal aanwezigen scandeerde de slogan.
Waarnemers wezen erop dat de uitvaart gisteren 'slechts' door 50.000 mensen werd bijgewoond, aanzienlijk minder dan bij de begrafenis van paus Joannes Paulus II. Al is een vergelijking niet echt mogelijk omdat het de uitvaart van een emeritus paus betrof. Professor Irmtraud Fischer heeft het voorstel van een 'Santo subito' voor de overleden paus alvast scherp bekritiseerd. Volgens haar zou dat een klap in het gezicht zijn van alle slachtoffers van misbruik. Bovendien zou dit alle pogingen van de huidige paus om met empathie en mededogen met slachtoffers om te gaan ondermijnen.
Kerkleraar?
Bij het overlijden van Benedictus XVI waren zowel voor- als tegenstanders het eens over de ronduit indrukwekkende erfenis die Joseph Ratzinger als hoogleraar, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en paus heeft nagelaten, met onder meer drie encyclieken en een drie delen tellende biografie over Jezus. Aartsbisschop Nikola Eterovic, de apostolische nuntius in Duitsland, bestempelde Joseph Ratzinger/Benedictus XVI woensdag als een van de grootste theologen van onze tijd. De Zwitserse kardinaal en prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid onder de ChristenenKurt Koch pleitte eerder van de week onomwonden ervoor om hem uit te roepen tot kerkleraar. En ook paus Franciscus loofde zijn voorganger woensdag als een groot leraar in geloofsonderricht.
Duitse media vestigen vooral de aandacht op het belang van die laatste uitspraak en zien daarin een mogelijke aanwijzing dat ook paus Franciscus ervoor gewonnen is om zijn voorganger tot kerkleraar uit te roepen, ook al viel mannen en vrouwen in het verleden doorgaans pas eeuwen na hun dood de eer te beurt tot kerkleraar te worden uitgeroepen.
Bron: Domradio