Judaïsering van christelijke wijken in Jeruzalem

Christelijke Kerken reageren negatief op het vonnis van het Israëlische Hooggerechtshof en vrezen voor een bedreiging van het status quo in Jeruzalem.
20/06/2019 - 15:26
Heilig Grafkerk Jeruzalem
Heilig Grafkerk Jeruzalem © SIR

Christelijke Kerken in het Heilige Land waarschuwen voor wat ze noemen de judaïsering van christelijke buurten in de oude stad van Jeruzalem door Ateret Cohanim, een joodse, nationalistische groep die eigendommen van christenen in de omgeving van de Jaffapoort probeert te verwerven. Dit betekent niet alleen een aanval op de eigendomsrechten van de orthodoxe Kerk in Jeruzalem, maar ook op de status quo voor christenen in Jeruzalem op basis van het akkoord dat nog dateert uit de Ottomaanse tijd.

Volgens de leiders van 13 christelijke Kerken bedreigen de acties van deze ultranationalistische groep de oorspronkelijke christelijke aanwezigheid in het Heilige Land. Zij spreken ook hun steun uit voor het Grieks-orthodoxe patriarchaat, ook al kreeg dat geen gelijk toen het bij het Israëlische Hooggerechtshof beroep aantekende tegen de verkoop van haar eigendommen aan de Jaffapoort. Dat gebeurde destijds met de goedkeuring van de afgezette patriarch Irenaeus I.

De kerkleiders stellen vast hoe christelijke eigendommen in Jeruzalem in handen komen van ultranationalisten. Zelfs de toegang tot de Heilige Grafbasiliek komt in het gedrang. Dat bedreigt de christelijke aanwezigheid en de religieuze diversiteit van de Heilige Stad. De kerkleiders herinneren er aan dat het bestaan ​​van een levende christelijke gemeenschap in Jeruzalem essentieel is voor het behoud van de historisch diverse gemeenschap van Jeruzalem en voorwaarde is voor vrede in die stad.

Bron: Kipa-apic/Fides