Jürgen Moltmann krijgt eredoctoraat in Wuppertal

De theoloog Jürgen Moltmann was nauw betrokken bij het Conciliair Proces dat resulteerde in de oecumenische bijeenkomsten van Bazel, Graz en Sibiu.
01/11/2022 - 10:00
Prof. Jürgen Moltmann
Prof. Jürgen Moltmann © Ivars Kupcis/WCC

De Duitse, lutherse theoloog Jürgen Moltmann, die in de jaren 1970 samen met Johannes Baptist Metz een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogeheten politieke theologie was, krijgt op 1 november 2022 voor zijn hele theologische oeuvre een eredoctoraat van de  Lutherse Hogeschool van Wuppertal. De nu 96-jarige Moltmann is na het overlijden van theologen als Edward Schillebeeckx en Hans Kung is een van de belangrijkste nog levende theologen van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Jürgen Moltmann werd in 1926 in Hamburg geboren. Na de Duitse capitulatie was hij enige tijd krijgsgevangene, eerst in ons land en later in Engeland. Daar kreeg hij een Bijbel als geschenk van een Amerikaanse legeraalmoezenier. Naar eigen zeggen droeg dat bij tot zijn bekering, waardoor hij in 1948 theologie ging studeren in Göttingen.

Vanaf 1952 werkte hij als studentenpredikant in Bremen en vanaf 1957 als professor aan de Lutherse Hogeschool in Wuppertal., waar hij vandaag zijn eredoctoraat krijgt. Van 1967 tot aan zijn emeritaat in 1994 doceerde hij aan de Universiteit van Tübingen.

Bron: Domradio