Kaarskensprocessie in Scherpenheuvel kleurt wit

In de 392ste editie van de Kaarskensprocessie in Scherpenheuvel worden 400 kaarsen en evenveel witte sjaaltjes meegedragen als eerbetoon aan de zorg.
05/11/2021 - 12:56
De Kaarskensprocessie in Scherpenheuvel is op zondag 7 november aan haar 392ste editie toe
De Kaarskensprocessie in Scherpenheuvel is op zondag 7 november aan haar 392ste editie toe © Pastoor Luc Van Hlst

Op zondag 7 november 2021 om 15 uur gaat de 392ste (!) Kaarskensprocessie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel uit. Traditioneel sluit deze processie het bedevaartseizoen af dat op 1 mei begint. Het voorbije seizoen werd zwaar door corona getekend waardoor heel wat bedevaartgroepen niet naar het Vlaams-Brabantse bedevaartsoord konden komen. Toch hebben velen de weg naar Scherpenheuvel gevonden om te bidden om genezing en troost, maar ook om hoop en om te danken, onderstreept pastoor Luc Van Hilst van Scherpenheuvel.

De editie van de eeuwenoude kaarskensprocessie zal dit jaar in het teken staan van de coronapandemie, die haar greep maar niet wil lossen, hier en elders. Pastoor Van Hilst: Daarom worden vierhonderd kaarsjes aangestoken en meegedragen om licht te brengen voor al wie lijden onder corona, maar ook voor al wie zorgen! Vierhonderd witte sjaaltjes zullen gedragen worden als teken van verbondenheid met iedereen die in de zorg, ziekenhuizen, rust- en verzorgingshuizen, thuiszorg, vaccinatiecentra … beroepshalve of als vrijwilligers zich inzet om anderen te helpen en uit grote waardering en dankbaarheid voor hun inzet.

Eucharistieviering

Om 10 uur wordt de eucharistie gevierd in de Mariahal. Kanunnik Luc Terlinden, vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, zal erin voorgaan. Hij stapt ook mee in de processie.

Mondmaskerplicht

In overleg met burgemeester Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem en de crisiscel van de stad wordt op zondag 7 november 2021 een mondmaskerplicht ingevoerd voor iedereen die aan de processie deelneemt.