Kairos: 'Laat u niet misleiden door zelfgenoegzaamheid van Trump'

VS-president Donald Trump bestempelde zijn vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten als 'het Akkoord van de Eeuw'.
12/09/2020 - 11:33
De Israëlische Veiligheidsmuur
De Israëlische Veiligheidsmuur © Albin Hillert/WCC

Het oecumenische Palestijns-christelijke initiatief Kairos Palestinaheeft een open brief gestuurd naar de bisschop David Malloy van Rockford (Illinois, VS), de voorzitter van de interdiocesane Commissie Justitia et Pax van de bisschoppenconferentie van de VS (USCCB). Aanleiding is een eerdere verklaring van de USCCB, waarin de Amerikaanse bisscgoppen hun tevredenheid uitspraken over het door president Donald Trump bemiddelde vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Een conservatieve Noorse politicus heeft de VS-president daarvoor zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Kairos Palestina schrijft dat mensen die denken dat dit vredesakkoord een stap voorwaarts is, zich deerlijk vergissen. Zo komt de Israëlische militaire bezetting van Palestijns gebied, nochtans het belangrijkste probleem in de regio, niet ter sprake. Toch is de beëindiging van de Israëlische bezetting en het toekennen van rechten aan de Palestijnen, inclusief het recht op zelfbeschikking, de basis van elke vredesrelatie tussen Israël en de Arabische staten. Elk ander pad is een verkeerde weg naar vrede. Het isoleren van de armen om hen vervolgens te doen knielen voor de machtigen is overgave, geen vrede. De Arabische bevolking zal nooit aanvaarden dat Palestijnen onderdrukt blijven, zelfs als hun leiders akkoorden sluiten waarin zij Israël erkennen.

U keurt de overeenkomst goed omdat het de annexatie van meer dan 30 procent van wat er nog over is van Palestijns land, heeft vertraagd, schrijft Kairos Palestina. Maar de feitelijke annexatie op het terrein is een continu proces, dag in dag uit, door dagelijkse wrede en destructieve acties van het leger en kolonisten tegen Palestijnse boeren, onder meer de voortdurende diefstal van Palestijns land en de bouw van nederzettingen. Kairos Palestina herinnert eraan dat de Palestijnen al dertig jaar met Israël onderhandelen om tot duurzame vrede te komen. Maar daarbij botsen zij al die tijd al op een njet van Israël. Kairos Palestina besluit dat echte vrede erin bestaat dat armen tot hun recht komen en het onrecht van de machtigen tegen zwakken wordt afgewezen. Wij doen een beroep op de kerken wereldwijd om bij hun regering erop aan te dringen dat er een einde komt aan de aanhoudende tragedie van de volkeren in het Heilige Land.

Bron: Kairos Palestina