
KAJ viert honderdste verjaardag: strijd voor sociale rechtvaardigheid duurt voort

'Een jonge arbeider is meer waard dan al het goud in de wereld.' Met deze krachtige uitspraak van stichter Josef Cardijn als motto, blikt de Internationale KAJ (IKAJ, Engels: IYCW, Frans: JOCI) terug op een eeuw van inzet voor jongeren, arbeid en rechtvaardigheid.
Een jonge arbeider is meer waard dan al het goud in de wereld.
Joseph Cardijn en motto Internationale KAJ
Geboorte van een beweging
Joseph Cardijn (1882-1967), zelf afkomstig uit een arbeidersgezin, kon als jonge priester niet zwijgen bij het zien van de uitbuiting en onmenselijke werkomstandigheden van jonge arbeiders in het begin van de 20ste eeuw. Al in 1912 startte hij met lokale jongerenwerkingen in Laken.
In 1925, tijdens het eerste KAJ-congres, werd de beweging officieel opgericht. De missie was duidelijk: strijden voor sociale rechtvaardigheid, eerlijke lonen en menswaardige arbeidsomstandigheden, jongeren de waardigheid teruggeven die hen ontnomen was, en hen opleiden om op hun werkplaats en in de maatschappij een motor voor verandering te worden. Cardijn vatte zijn werkwijze samen in de leuze: zien, oordelen, handelen.
Van België naar de wereld
Wat begon als een Belgische jongerenbeweging, groeide al snel uit tot een internationaal netwerk van bewegingen. Het Internationale KAJ (IKAJ) werd een stem voor jonge arbeiders wereldwijd en blijft tot op vandaag hun belangen verdedigen op podia zoals de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), Unesco en Ecosoc.
Trouw aan het verleden, klaar voor de toekomst
100 jaar later zijn de uitdagingen van Cardijn nog altijd actueel. Jonge werknemers behoren nog altijd tot de meest kwetsbaren, of ze nu werkloos zijn, actief in de informele economie, werken als fabrieksarbeiders, uitzendkrachten, huishoudhulpen of migranten.
Daarom blijft het IKAJ zich inzetten voor:
- waardige arbeidsomstandigheden,
- gendergelijkheid en milieurechtvaardigheid,
- sociale bescherming en toegankelijke vorming,
- een solidaire en duurzame economie.
De beweging verwelkomt jongeren van alle achtergronden en versterkt hun stem, lokaal en internationaal.
Feest en reflectie: 100 jaar IKAJ
Om de bijzondere mijlpaal te vieren, organiseert het IKAJ een reeks evenementen:
- 1 mei in Laken: grote bijeenkomst op het Bockstaelplein, gevolgd door een mars naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de inhuldiging van een tentoonstelling over de geschiedenis van de beweging.
- 2 mei in Dworp: open studiedag in Destelheide Vormingscentrum met actiegerichte workshops.
- 3 mei in Sint-Truiden: intercultureel familiefestival op het Bautershof, met muziek, workshops en ontmoetingen in een warme sfeer van solidariteit.
Voor IKAJ betekent de 100ste verjaardag ook een hernieuwde belofte om te blijven strijden voor een samenleving waarin jongeren niet meer worden gereduceerd tot machines, maar erkend als mensen met talent, kracht en rechten. Cardijns inspiratie blijft mensen beroeren.
Bron: KAJ