Kandidaten voor 11de Cardijnprijs gezocht

Met de prijs wil de vzw Kardinaal Cardijn het gedachtengoed van Jozef Cardijn levendig houden.
18/03/2022 - 14:27

De vzw Kardinaal Cardijn doet een oproep voor kandidaten voor de 11de editie van de Cardijnprijs. De prijs beloont opmerkelijke prestaties in de geest van kardinaal Jozef Cardijn (1882-1967). De onderscheiding wordt uitgereikt op donderdag 26 mei 2022 (Hemelvaartdag). De winnaars krijgen respectievelijk 1.500, 1.000 en 750 euro steun. Organisaties kunnen zich ten laatste op 30 april kandidaat stellen met een bondige voorstelling van hun vereniging/organisatie en een korte beschrijving van hun project. Zij worden ook verzocht om te vermelden waaraan de geldprijs zal worden besteed. 

Jozef Cardijn

Met haar activiteiten wil de vzw Kardinaal Cardijn het werk en het gedachtengoed van Jozef Cardijn op een permanente manier in het daglicht te stellen. De middelen komen van vrijwillige bijdragen van de leden en van sponsors. Een van de opdrachten van de vzw is het toekennen van de tweejaarlijkse Cardijnprijs aan een persoon of een vereniging die een opmerkelijke prestatie leverde naar de geest van Cardijn. Het gaat om projecten zowel op regionaal, landelijk als mondiaal vlak. De voorbije jaren werden al 31 projecten bekroond, zeggen de organisatoren. Door de coronapandemie werd de Cardijnprijs in 2019 een laatste keer toegekend. De winnaars waren toen  de projecten domestic workers, dat de verdediging opneemet van de huisarbeidsters in India, gestart door zuster Jeanne Devos, Habbekrats, een jeugdorganisatie voor jongeren op zoek naar warmte, vriendschap en hulp, en Ze zijn zo, hulp voor jongeren met een mentale beperking en hun ouders.

Criteria

Verenigingen en organisaties kunnen projecten indienen. Om in aanmerking te komen voor de prijs dienen zij te beantwoorden aan een van de volgende criteria:

  • het bevorderen van de ontplooiing van de jeugd
  • de bestrijding van de kansarmoede
  • de verbetering van de werkgelegenheid en nieuwe kansen scheppen voor mensen die hun werk verloren
  • het leveren van bijdragen op eender welk sociaal vlak, waardoor achtergestelde groepen uitzicht krijgen op betere levensomstandigheden

Kandidaturen dienen uiterlijk op 30 april 2022 via mail of brief ingediend te worden via Guy Tordeur (voorzitter), vzw Kardinaal Cardijn, Vanden Eeckhoudtstraat 11 in 1500 Halle of E guy.tordeur@skynet.be