Kanunnik François Houtart in Quito overleden

François Houtart, de 92-jarige godsdienstsocioloog en emeritus prof van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve, is in Ecuador overleden.
08/06/2017 - 16:00
Kanunnik François Houtart
Kanunnik François Houtart © Roosewelt Pinheiro/Wikipedia

De Belgische bevrijdingstheoloog en socioloog François Houtart is op 92-jarige leeftijd overleden. Medewerkers vonden hem dinsdagmorgen dood in zijn zetel in zijn bescheiden kamer in Quito, de hoofdstad van Ecuador. François Houtart werd in 2010 nog voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd ook wel de paus van de andersglobalisten genoemd.

Kanunnik François Houtart (°1925) was godsdienstsocioloog en emeritus professor van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve, waar hij tot in 1990 doceerde. Hij is een van de grondleggers van de andersglobaliseringsbeweging en bezieler van het Wereld Sociaal Forum. Hij ontving in 2009 de VN-Vredesprijs voor Geweldloosheid.

Als jongeman reisde Houtart samen met kardinaal Jozef Cardijn door Latijns-Amerika. Van 1954 tot 1959 was hij secretaris van kardinaal Joseph-Ernest van Roey, de toenmalige aartsbisschop van Mechelen. Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie was hij raadgever van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen en secretaris van de subcommissie Signa temporum (Tekenen des tijds). Op die manier was hij nauw betrokken bij de redactie van het conciliedocument Gaudium et Spes.

Door de jaren heen ontwikkelde hij steeds meer sympathie voor bevrijdingsbewegingen in Latijns-Amerika. Het bezorgde hem het etiket links en marxist. In 1976 richtte hij de Belgische ngo Centre Tricontinental (CETRI) op.

Bron: Mo*