Kardinaal Achille Silvestrini overleden

Kardinaal Achille Silvestrini, een ervaren Vaticaanse diplomaat, legde mee de basis voor de verkiezing van paus Franciscus.
29/08/2019 - 16:27
Kardinaal Achille Silvestrini
Kardinaal Achille Silvestrini © Gemeenschap van Bose

De Italiaanse kardinaal Achille Silvestrini, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij werd op 25 oktober 1923 in Brisighella (provincie Ravenna) geboren. Hij trok op 19-jarige leeftijd naar het diocesane grootseminarie en werd in 1946 tot priester gewijd. Na zijn opleiding aan de diplomatenschool van het Vaticaan ging hij in 1953 aan de slag bij het staatsecretariaat van de Heilige Stoel. Hij kreeg er de delicate verantwoordelijkheid toegewezen over de kerkelijke aangelegenheden in Vietnam, China, Indonesië en Zuidoost-Azië. Vanaf 1967 werd hij op het staatsecretariaat de rechterhand van kardinaal Agostino Casaroli en werd hij belast met de vredesproblematiek, ontwapening en mensenrechten en de relaties van de Heilige Stoel met internationale organisaties.

Paus Joannes Paulus II benoemde hem in 1979 tot secretaris voor de Relaties met de Andere Staten van het staatssecretariaat, de minister van Buitenlandse Zaken van de Heilige Stoel. In 1988 werd hij door de Poolse paus ook tot kardinaal gecreëerd. Van 1988 tot 1991 was hij prefect van de Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur en van mei 1991 tot 25 november 2000 prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken. Als lid van de groep kardinalen en bisschoppen van de zogeheten Sankt Gallengroep, die op initiatief van kardinaal Carlo Maria Martini in Zwitserland samenkwam, legde hij samen met onder meer kardinaal Godfried Danneels mee de basis voor de verkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio (de latere paus Franciscus) als opvolger van paus Benedictus XVI.

Bron: VIS