Kardinaal Ambongo Besungu over het pausbezoek aan de DR Congo

Volgens kardinaal Fridolin Ambongo Besungu laat de paus zich niet door knieproblemen weerhouden om naar de DR Congo en Zuid-Soedan te reizen.
23/05/2022 - 14:27
Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa
Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa © Vatican Media

Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa, heeft aan Congolese journalisten bevestigd dat paus Franciscus, ondanks de problemen met zijn knie, nog altijd vastbesloten is om de DR Congo te bezoeken. De kardinaal was eind vorige week in Rome en kon er met de paus spreken. Daarbij bevestigde de 85-jarige paus, die in zijn preken en toespraken voortdurend aandacht vraagt voor Congo, dat hij 'ondanks enkele gezondheidsproblemen' een bezoek zal brengen aan Kinshasa en Goma. We hadden drie dagen lang een overleg van het college van kardinalen met de paus. Ik merkte dat hij veel pijn had in zijn knie. Hij kampt met een probleem dat zijn mobiliteit een beetje bemoeilijkt. 

Veel katholieken, zegt de Congolese kardinaal nog, hoopten dat de heiligverklaring van de zalige Isidore Bakandja en Anuarite Nengapeta tijdens het bezoek van paus Franciscus in juli zou plaatsvinden. Volgens de kardinaal is het echter niet de fout van paus Franciscus dat deze heiligverklaringen nog niet tijdens dit bezoek kunnen plaatsvinden. Er zijn een aantal voorwaarden om een zalige tot heilige uit te roepen. Er zijn weliswaar wonderen die zijn bevestigd, maar die worden momenteel nog bestudeerd. Daarna worden de bevindingen aan Rome voorgelegd om het proces af te ronden. 

Bron: actualite.cd