Kardinaal Ambongo Besungu verkozen tot voorzitter SECAM

Het SECAM heeft een nieuw bestuur o.l.v. de Congolese kardinaal Ambongo Besungu en lanceert een oproep voor eerlijke verkiezingen in Nigeria.


20/02/2023 - 15:42
Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu
Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu © SECAM

Het Symposium van Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagascar (SECAM) heeft op zijn overleg van 14 tot 17 februari 2023 in Accra (Ghana) een nieuw bestuur verkozen. De Afrikaanse katgholieke kerkleiders verkozen de Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa tot nieuwe voorzitter. Hij volgt kardinaal Richard Kuuia Baawobr, de bisschop van Wa (Ghana)  op, die eind vorig jaar op 63-jarige leeftijd overleed en die hij sindsdien ad-interim verving. Mgr. Lucio Muandula, de bisschop van Xai-Xai (Mozambique), is verkozen tot vicevoorzitter. De andere bestuursleden zijn de bisschoppen Stephen Dami Mamza (bisschop van Yola in Nigeria) en Gabriel Edoe Kumordji (bisschop van Keta-Akatsi in Ghana).

In hun slotverklaring spreken de Afrikaanse kerkleiders nog de hoop uit dat de komende parlements- en presidentsverkiezingen in Nigeria eerlijk en vrij zullen kunnen verlopen. Zij benadrukken het belang van het land voor de regio en vestigen de aandacht op de mooie toekomst die het land nog te wachten staat. 

Bron: SECAM