Kardinaal Ambongo Besungu waarschuwt voor uiteenvallen DR Congo

Volgens kardinaal Ambongo Besungu dreigen de politici de controle te verliezen waardoor een 'balkanisering' van DR Congo onvermijdelijk wordt.
02/01/2020 - 12:00
aartsbisschop Fridolin Ambongo Besungu
aartsbisschop Fridolin Ambongo Besungu © Aartsbisdom Mbandaka-Bikoro

Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa, heeft tijdens de jaarwisseling gewaarschuwd voor het uiteenvallen van zijn land. Hij verwijt de Congolese politici dat ze de conflicten en ontwikkelingen negeren die aan de basis kunnen liggen van een dergelijke verbrokkeling. Soms kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat de inwoners van Kinshasa hun tijd doorbrengen met feesten en ruzie maken over kleine dingen, terwijl het gevaar van een balkanisering van ons land alleen maar blijft toenemen.

De Congolese kardinaal lanceerde zijn waarschuwing bij de start van het nieuwe jaar tijdens een bezoek aan Beni, een door burgeroorlog verscheurde stad in het noordoosten van het land, waar extremisten in 2019 verschillende bloedige aanvallen hebben uitgevoerd. Wij kunnen eenzelfde trend momenteel vaststellen in vele andere regio’s van DR Congo. Zondag nog plunderden islamitische rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) een dorp in de buurt van Beni. Daarbij werden minstens 18 mensen gedood en werden verschillende huizen in brand gestoken. In november werd een katholieke kerk in brand gestoken en werden verschillende burgers ontvoerd.

Bron: Radio Okapi/Kathpress.at