Kardinaal Arborelius tempert verwachtingen voor bisschoppensynode

Kardinaal Arborelius, bisschop van Stockholm, waarschuwt voor te hoge verwachtingen voor de bisschoppensynode, die niet vervuld kunnen worden.
29/04/2023 - 15:54
Lars Anders Arborelius
Lars Anders Arborelius © Wikipedia

Kardinaal Anders Arborelius (73), de bisschop van Stockholm, is ervan overtuigd dat de katholieke Kerk de dialoog moet aangaan met de samenleving en haar sociale structuren zonder daarom volledig in de greep ervan te raken. In de Kerk gelden waarheid, liefde, barmhartigheid en heiligheid. Zij laat zich bij beslissingen leiden door de Heilige Geest.

De Zweedse kerkleider rekent erop dat de algemene assemblee van de bisschoppensynode over een synodale Kerk een weg zal vinden voor een nieuwe evangelisatie. De Kerk moet proberen de wereld te benaderen met de boodschap van Christus, in plaats van over zichzelf te praten.

De wereld heeft de boodschap van Christus nodig.

Als we die niet kunnen geven, is het synodale proces min of meer mislukt.De wereld, voegt hij eraan toe, heeft nauwelijks belangstelling voor interne kerkelijke aangelegenheden. Wij zijn als Kerk alleen relevant als herauten en profeten.

Kardinaal Arborelius waarschuwt vooral Duitse katholieke voor overdreven verwachtingen voor de bisschoppenynode straks in oktober in Rome. Ik denk niet dat het Duitse perspectief veel invloed heeft op de universele Kerk.

De Duitse stem is niet de belangrijkste in de universele Kerk.

Natuurlijk kun je ideeën doorgeven. Maar je kunt er niet op rekenen dat iedereen die ideeën overneemt. Hij betreurt dat de Duitse katholieke Kerk een eigen weg is ingeslagen en vreest dat dit voor ontgoocheling zal zorgen. Het kan heel pijnlijk zijn als blijkt dat het niet mogelijk is een 'speciale' weg in te slaan en katholiek te blijven. De Duitse katholieken moeten proberen een gemeenschappelijke weg te vinden met de wereldkerk.

Bron: Die Tagespost