Kardinaal Bagnasco op emeritaat als aartsbisschop van Genua

In Genua werd woensdagavond afscheid genomen van kardinaal Angelo Bagnasco als aartsbisschop van het Noord-Italiaanse aartsbisdom Genua.
26/06/2020 - 15:44
Afscheid van kardinaal Bagnasco in de San Lorenzokathedraal
Afscheid van kardinaal Bagnasco in de San Lorenzokathedraal © UCS Aartsbisdom Genua

Met een feestelijke eucharistieviering in en op het plein voor de kathedraal van Genua werd woensdagavond afscheid genomen van kardinaal Angelo Bagnasco, die sinds 2006 aartsbisschop was van het Noord-Italiaanse bisdom. Op 11 juli wordt Marco Tasca (63) tot bisschop gewijd en aangesteld als zijn opvolger. Elect Marco Tasco was van 2007 tot 2019 de generale overste van de minderbroeders conventuelen.

Kardinaal Angelo Bagnasco drukte van 2007 tot 2017 als voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI) en sinds van 2016 als  voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) een sterke stempel op de Italiaanse katholieke Kerk. Naar aanleiding van zijn emeritaat werd hij alom geloofd voor zijn aandacht voor de armen, zieken en werklozen, maar ook voor de gezinnen die hij als het grootste erfgoed van de mensheid bestempelde. Bij zijn afscheid onderstreepte hij dat hij het nog altijd als een eer beschouwt om als een vriend van de arbeiders te worden bestempeld. Uw nabijheid deed me denken aan het harde labeur van mijn vader in de fabriek en mijn grootvader als dokwerker in onze haven.

Bron: SIR