Kardinaal Barbarin gedagvaard voor toedekken seksueel misbruik

Kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, wordt voor de rechtbank gedaagd wegens laksheid bij de omgang met seksueel misbruik.
19/09/2017 - 18:24
Kardinaal Philippe Barbarin
Kardinaal Philippe Barbarin © CEF

Kardinaal Philippe Barbarin, die sinds 2002 aan het hoofd staat van het aartsbisdom Lyon, moet zich van 4 tot 6 april voor een Franse rechtbank verantwoorden omdat hij niet zou zijn opgetreden tegen het seksueel misbruik van minderjarigen door een priester van zijn aartsbisdom. Samen met de kardinaal verschijnen nog zes andere personen voor de rechter.

La Parole libérée, een groep slachtoffers van misbruik door Bernard Preynat, verwijt kardinaal Barbarin dat hij onvoldoende is opgetreden tegen de priester. Het misbruik gebeurde 25 jaar geleden, dus nog voordat Barbarin aartsbisschop van Lyon was. De kardinaal wordt verweten dat hij de klachten niet heeft doorgegeven aan Justitie. Bovendien heeft hij volgens hen kinderen in gevaar gebracht door de geestelijke niet uit zijn ambt te ontzetten. In 2013 werd de priester zelfs deken van Roanne Charlieu in de Loire. Volgens La Parole libérée is de kardinaal daardoor medeschuldig.

Bron: Le Figaro/20minutes.fr