Kardinaal Barbarin veroordeeld wegens nalatigheid

Kardinaal Barbarin krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden omdat hij volgens het Franse gerecht seksueel misbruik niet heeft gemeld.
07/03/2019 - 15:33
Kardinaal Philippe Barbarin
Kardinaal Philippe Barbarin © CEF

Kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, is vanmorgen veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank in Lyon oordeelde dat hij schuldig is aan het niet melden van gevallen van seksuele aanranding van minderjarigen door Bernard Preynat, een priester van het aartsbisdom Lyon die tientallen kinderen van een scoutsgroep heeft misbruikt. De advocaten van de kardinaal hebben al laten weten dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Volgens hen heeft de rechter door de hoge maatschappelijke druk inzake seksueel misbruik niet sereen geoordeeld.

Het vonnis is een verrassing, omdat het openbaar ministerie geen veroordeling van de kardinaal had geëist. Bovendien gebeurde de aanranding van de tientallen kinderen meer dan 25 jaar voordat Barbarin aartsbisschop werd van Lyon. De kardinaal heeft altijd gezegd dat hij pas sinds 2014 op de hoogte is van het misbruik. Zijn advocaten erkennen dat hij te laat de ware omvang van het seksuele misbruik heeft erkend, maar zij verwerpen de beschuldiging van nalatigheid. De kardinaal kondigde vanmiddag na de uitspraak aan dat hij zijn ontslag als aartsbisschop aanbiedt bij paus Franciscus. 

Het is een grote overwinning voor de bescherming van de kinderen, sprak François Devaux, een van de eisers en medeoprichter van La Parole Libérée, de groep waarin een aantal slachtoffers van Bernard Preynat zich hebben verenigd. Deze overwinning stuurt een sterk signaal uit naar veel slachtoffers en laat hen verstaan dat ze gehoord, beluisterd en erkend worden. Hij noemde het een eindpunt van een lang parcours op weg naar bewustwording.

Kardinaal Barbarin werd door de advocaten van La Parole libérée samen met nog vijf gewezen medewerkers van het aartsbisdom aangeklaagd omdat ze de beschuldigingen van misbruik niet ernstig hebben genomen. Maar volgens de advocaten van kardinaal Barbarin, die niet aanwezig was tijdens de rechtszaak, heeft hun cliënt nooit geprobeerd om misbruik te verdoezelen. De priester werd niet geschorst, omdat Bernard Preynat hem gezworen had dat hij sinds 1990 geen kind meer had misbruikt. Het misbruik werd niet aan het gerecht gerapporteerd, omdat de zaken intussen verjaard waren. Philippe Barbarin is sinds 2002 aartsbisschop van Lyon.

De vijf voormalige medewerkers van het bisdom zijn vrijgesproken. Het proces tegen Bernard Preynat, die ervan beschuldigd wordt tussen 1986 en 1991 een zeventigtal scouts te hebben aangerand, vindt in principe eind 2019 plaats. De kardinaal moest zich vandaag verdedigen tegen aanklachten van negen misbruikslachtoffers, die tijdens die periode misbruikt werden. Preynat bleef nog tot in 2015 als priester actief. Hij werd in september 2015 door kardinaal Barbarin uit zijn ambt ontzet.

Bron: La Croix/KNA