Kardinaal Burke moet huur betalen voor zijn Romeinse flat

De 75-jarige Amerikaanse kardinaal zou enkele privileges verliezen omwille van zijn volgehouden verzet tegen de paus en zijn hervormingen.
05/12/2023 - 16:10
Kardinaal Burke
Kardinaal Burke © EWTN

De controversiële Amerikaanse kardinaal Raymond Burke zal binnenkort ‘een marktconforme huurprijs’ moeten betalen voor zijn appartement vlakbij het Sint-Pietersplein. In een brief van het Vaticaan wordt hij ook verzocht het appartement ten laatste tegen eind februari te verlaten als hij die huur niet kan of wil betalen.

Volgens stemmen in de entourage van de kardinaal zou Burke van plan zijn om te verhuizen naar een andere accommodatie in Rome. Sowieso brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in zijn geboortestaat Wisconsin (VS). Hij was recent enkel nog in Rome voor een soort tegensynode, waar het gezag van paus Franciscus en zijn hervormingen in vraag werden gesteld.

Sinds de laatste kardinaalsraad van paus Franciscus met zijn nauwste raadgevers, is duidelijk dat de paus het gedrag van Burke beu is. De paus zou hebben aangekondigd dat hij Burke zijn appartement en salaris zou ontnemen, omdat hij een bron van verdeeldheid is geworden in de katholieke Kerk. Het is niet bekend of Burke ook een maandelijkse extra toelage van zo’n 4.500 euro zal verliezen. 

Burke was tot 2013 lid van de Vaticaanse Congregatie voor Bisschoppen. Hij oefende op die manier nog lang een belangrijke invloed uit op de benoeming van nieuwe bisschoppen. In november 2014 eindigde ook zijn taak als prefect van de Rechtbank van de Apostolische Signatuur, de hoogste rechtbank in Rome. 

Bron: The Pillar