Kardinaal Burke stelt pauselijk gezag in vraag

De deelnemers aan een congres in Rome over de huidige koers van de katholieke Kerk blijven zich ergeren aan pauselijk gezinsdocument Amoris laetitia.
05/12/2020 - 00:00
Paus Franciscus
Paus Franciscus © SIR/Marco Calvarese

Op een bijeenkomst van enkele tientallen gelovigen spraken de kardinalen Raymond Burke (69) en Walter Brandmüller (90) afgelopen zaterdag in Rome hun ongerustheid uit over de koers van de katholieke Kerk onder paus Franciscus. Een van de aanwezigen was hulpbisschop Athanasius Schneider van Maria Santissima in Astana (Kazachstan), bekend om zijn strikte interpretatie van de kerkelijke leer en een van de boegbeelden van kerkpolitieke tegenstanders van het pontificaat van paus Franciscus. Op deze ontmoeting in Rome werd nogmaals geprotesteerd tegen het feit dat de paus geen gehoor gaf aan de Dubia-brief  over Amoris laetitia, waarin vier kardinalen de paus enkele verduidelijkingen vroegen over wat hij over huwelijk en gezin in die exhortatie schrijft.                                                

Op de bijeenkomst werd een zespuntenverklaring goedgekeurd waarin de kerkelijke leer over het onverbrekelijke huwelijk en het gezin wordt bevestigd. Echtgescheiden hertrouwden die niet in onthouding leven, moet de communie worden geweigerd. Een wijziging van dat beleid vormt een bedreiging voor het geloof en de eenheid van de Kerk. Met betrekking tot het gezag van de paus wordt beklemtoond dat dit hem niet ambtshalve toekomt, maar slechts in de mate van zijn gehoorzaamheid aan de Heer.

Kardinaal Burke, een leidende figuur van de behoudsgezinde vleugel van de katholieke Kerk, riep de paus op om elke verwarring op te ruimen en het geloof adequater uit te drukken. Burke zei nog dat katholieken worden gekenmerkt door gehoorzaamheid aan het pauselijke leergezag en aan de leer, voegde suggestief eraan toe: Er zijn tijden dat we een paus ongehoorzaam moeten zijn. Kardinaal Walter Brandmüller stelde dat de geschiedenis van de Kerk leert dat de waarheid niet noodzakelijk bij de meerderheid wordt gevonden, maar eerder bij de minderheid die echt leeft en getuigt van het geloof. Om dat te verduidelijken verwees hij onder meer naar de verontwaardiging en het protest bij de dwalende gelovigen tijdens de Duitse Katholikentag van 1968 na de publicatie van encycliek Humanae vitae. Brandmüller sprak ook over de passieve onfeilbaarheid van de Kerk, die in haar geheel niet kan vervallen in ketterij.Soms wordt de waarheid niet door de theologen of de meerderheid van de bisschoppen bewaard, maar in het hart van gelovigen. Brandmüller verwees naar de tijd van het Concilie van Nicea, toen zelfs bisschoppen ketterijen hebben verspreid.

Bron: I.Media/Kathpress.at/Lifesitenews