Kardinaal Burke: ‘Synode is doos van Pandora’

De kardinaal waarschuwt dat de synode van oktober voor verdeeldheid en mogelijks zelfs een schisma kan zorgen.
25/08/2023 - 14:33
Kardinaal Burke
Kardinaal Burke © EWTN

De conservatieve Amerikaanse kardinaal Raymond Burke hekelt in het voorwoord van een nieuw boek de synode over de toekomst van de Kerk. Volgens hem zal die alleen voor verwarring en verdeeldheid zorgen. Burke schrijft dat het adjectief ‘synodaal’ alleen maar een slogan is die een revolutie moet verbergen om ‘het begrip over het wezen van de Kerk radicaal te veranderen’.

Met deze synode dreigt er volgens hem een doos van Pandora (volgens de Griekse mythologie een bron van alle ellende en onheil) geopend te worden. 

De kerkleider verwijst naar de Synodale Weg, het dialoogproces van de Duitse bisschoppen met de leken over de toekomst van de Kerk, dat in Duitsland al jaren aanleiding geeft tot verwarring en dwaling. Hij waarschuwt dat de universele Kerk niet dezelfde fout mag begaan. 

Het boek onder de redactie van Julio Loredo, de voorzitter van de Italiaanse vereniging Tradizione Famiglia Prioprieta, en José Antonio Ureta, de voorzitter van de Franse organisatie Avenir de la culture (opgenomen op de Franse sektenlijst), telt 130 bladzijden en wordt uitgegeven in acht talen.

Kardinaal Raymond Burke is de voormalige prefect van de rechtbank van de Apostolische Signatuur. Door zijn soms ongezouten kritieken viel hij in ongenade bij het Vaticaan. Hij staat bekend als een van de felste critici van het pontificaat van paus Franciscus. In 2018 verklaarde hij dat de crisis van het seksueel misbruik in de katholieke Kerk hoofdzakelijk te wijten is aan homoseksualiteit.

Bron: I.Media