Kardinaal Cordes, grondlegger van Wereldjongerendagen, overleden

De Duitse kardinaal Paul Josef Cordes (89) is in Rome overleden. Hij werd door paus Johannes Paulus II naar Rome gehaald.
16/03/2024 - 09:30


Paul Josef Cordes werd op 5 september 1934 geboren in Kirchhundem, Sauerland. In 1961werd hij tot priester gewijd in het aartsbisschop Paderborn. Eind 1975, op 41-jarige leeftijd, werd hij benoemd tot hulpbisschop van Paderborn.

1978 werd een sleuteljaar voor Cordes. In dat jaar bezocht Karol Wojtyła, toen nog aartsbisschop van Krakau, Duitsland met een delegatie van Poolse bisschoppen. De jonge Cordes vergezelde de toekomstige paus tijdens hun reis doorheen Duitsland en de twee leerden elkaar goed kennen. Toen Wojtyła later paus Johannes Paulus II werd, riep hij Cordes naar Rome.

Cordes organiseerde in 1984 een internationale jongerenbijeenkomst die zo succesvol was dat het Johannes Paulus II inspireerde tot een vast evenement: de Wereldjongerendagen.

Cordes was vicepresident van de Pontificale Raad van de Leken en gedurende vijftien jaar ook president van het Vaticaanse liefdadigheidsdepartement Cor Unum.

Pas in 2007, tegen het einde van zijn actieve ambtstermijn, werd Cordes door Benedictus XVI kardinaal gecreëerd. Sinds zijn emeritaat publiceerde hij een aantal boeken.

Bron: KRO/NCRV