Kardinaal Eijk kritisch voor paus Franciscus

Kardinaal Wim Eijk verwijt paus Franciscus dat hij heeft nagelaten duidelijkheid te geven over de koers en de leer van de rooms-katholieke Kerk.
08/05/2018 - 14:41
Kardinaal Willem Eijk, de aartsbisschop van Utrecht
Kardinaal Willem Eijk, de aartsbisschop van Utrecht © Philippe Keulemans

Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, haalt de internationale media met enkele ongezouten uitspraken op de website van de conservatieve Amerikaanse katholieke krant National Catholic Register. Daarin bekritiseert hij paus Franciscus. Verwijzend naar het recente bezoek van een delegatie van de Duitse bisschoppen aan het Vaticaan, naar aanleiding van de richtlijn over de toelating van protestantse echtgenoten van katholieken tot de communie, verwijt hij de paus dat hij heeft nagelaten om duidelijkheid te geven over de koers en de leer van de rooms-katholieke Kerk.

Kardinaal Eijk doelt daarmee op een kwestie in Duitsland, waar een aantal bisschoppen het niet eens is met een beslissing die de Duitse bisschoppenconferentie (DBK) met een grote meerderheid heeft genomen over het onder strikte voorwaarden toelaten van protestantse echtgenoten/s van katholieken tot de communie. De bisschoppen die zich niet konden vinden in de beslissing stapten naar Rome. De paus heeft daarover toen gezegd dat de Duitse bisschoppen zelf tot een unaniem oordeel over het geschil moeten zien te komen. Kardinaal Eijk noemt die uitspraak nu volstrekt onbegrijpelijk. Volgens hem heeft de paus verzuimd een oordeel te vellen over iets dat heel duidelijk in de doctrines en praktijken van de Kerk staat omschreven.

Bron: kro.nl/katholiek

De bijdrage in National Catholic Register

De vertaling van de bijdrage, die vandaag werd gepubliceerd door het aartsbisdom Utrecht.