Kardinaal Farell: Kerkelijke bewegingen moeten synodaal zijn

Kerkelijke lekenbewegingen en gemeenschappen worden opgeroepen om missionair en synodaal te zijn.
26/06/2023 - 15:32
Pinksterwake op 18 mei 2013
Pinksterwake op 18 mei 2013 © Vatican Media

Brian Farrell, de prefect van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven, heeft tijdens de openingstoespraak van het congres van kerkelijke bewegingen in Rome een opmerkelijke oproep gedaan tot de kerkelijke bewegingen en nieuwe gemeenschappen om meer synodaal te zijn en in harmonie met de paus. De bijeenkomst valt samen met de 25ste verjaardag met de grote Pinksterwake van paus Johannes Paulus II met de nieuwe kerkelijke bewegingen en gemeenschappen in Rome, in het vooruitzicht van het Jubeljaar 2000. 

Farrell vertelde dat er een specifieke rol voor deze bewegingen is weggelegd bij de ondersteuning van het Petrusambt. Aan die roeping kunnen zij gehoor geven door de puur lokale dimensie te overstijgen, door hun blik te richten naar de wereldkerk en de geschiedenis en door hun charisma te gebruiken voor de verspreiding van het Evangelie. 

Het vereist ook dat zij de dialoog aangaan met mannen en vrouwen van vandaag en anachronisme vermijden. En hij concludeerde met de oproep: Beleef uw missionaire apostoliciteit op een synodale manier, in diepe harmonie met de paus, met de particuliere kerken en hun herders en met de andere kerkelijke bewegingen.

Bron: Vaticannews.va