Kardinaal George Pell is overleden

De Australische kardinaal George Pell, voormalig prefect van het Secretariaat voor Economie, is op 81-jarige leeftijd in Rome overleden.
12/01/2023 - 08:20
Kardinaal Pell
Kardinaal Pell © Vatican Media

Kardinaal George Pell, de voormalige financiële adviseur van paus Franciscus die 404 dagen in de gevangenis zat op beschuldiging van seksueel misbruik, is dinsdagavond in Rome op 81-jarige leeftijd overleden. Hij had daar vorige week nog de uitvaartplechtigheid van emeritus paus Benedictus XVI bijgewoond. Volgens aartsbisschop Peter Comensoli, die hem opvolgde als aartsbisschop van Melbourne, kreeg hij fatale hartcomplicaties na een heupoperatie. Pell ging al enige tijd gebukt onder hartproblemen. De komende dagen wordt een requiemmis voor hem opgedragen in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Zijn stoffelijke overschot wordt later naar Australië gerepatrieerd.

Kardinaal George Pell werd in april 2020 door de hoogste rechtbank van Australië vrijgesproken van beschuldigingen van seksueel misbruik.

George Pell werd in 1941 in het Australische Ballarat geboren. In 1966 werd hij tot priester gewijd en in 1987 benoemde paus Joannes Paulus II hem tot hulpbisschop van Melbourne. In 1996 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Melbourne en in 2001 tot aartsbisschop van Sydney. Hij was in 2008 gastheer van de Wereldjongerendagen in Sydney. 

Na in 2003 tot kardinaal te zijn gecreëerd, benoemde paus Franciscus George Pell in 2014 tot prefect van het Secretariaat voor Economie, wat hij tot 2019 zou blijven. Van 2013 tot 2018 was hij tevens lid van de Raad van Kardinalen, die paus Franciscus adviseren bij zijn hervorming van de Romeinse curie. In 2017 werd hij beschuldigd van seksueel misbruik van twee minderjarige misdienaars na een eucharistieviering in 1996, toen hij aartsbisschop van Melbourne was. Die beschuldigingen heeft hij altijd met klem ontkend. Aanvankelijk werd hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, maar hij werd in 2020 in beroep door het Hooggerechtshof volledig vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Zijn verzoek voor een schadevergoeding werd afgewezen. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Rome.

Bron: Vaticannews.va