Kardinaal heeft 3 nieuwe priesters gewijd voor het aartsbisdom

Thaddée Nzazi, Deiver Gonzalez en Cyril de Nazelle werden zondag tot priester gewijd voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel.
29/06/2023 - 20:21

Kardinaal Jozef De Kesel heeft in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal drie nieuwe priesters gewijd. De kardinaal werd tijdens zijn laatste priesterwijding in zijn functie van aartsbisschop bijgestaan door zijn opvolger, mgr. Luc Terlinden, en de hulpbisschoppen Jean Kockerols en Jean-Luc Hudsyn. De priesterwijding werd ook bijgewoond door verschillende familieleden van de drie diakens Thaddée Nzazi, Deiver Gonzalez en Cyril de Nazelle die zondagmiddag als priester werden gewijd. 

(vervolg na de foto's)
 

Kardinaal De Kesel tijdens de priesterwijding
Kardinaal De Kesel tijdens de priesterwijding © Anne Périer/Vicariaat Brussel

De nieuwe priesters

De Congolees Thaddée Nzazi Ayavia Mbo kwam in 2016 naar ons land, om aan de UCL van Louvain-Le-Neuve een masterdiploma te behalen in bevolkings- en ontwikkelingswetenschappen (behaald in 2018). Hij droomde al van lang daarvoor van een leven als religieus. Zondag werd hij op zijn 51ste tot priester gewijd. 

Deiver David Gonzalez Arce werd 31 jaar geleden in Costa Rica geboren. De student informatica behoort tot de Neocatechumenale Weg en werd in 2011 naar België gestuurd om zich aan te sluiten bij het internationale missionaire diocesane seminarie Redemptoris Mater van Mechelen-Brussel. 

Ook de derde priester, de 35-jarige Frans-Belgische Cyril de Nazelle, is lid van een van de nieuwe kerkelijke bewegingen die een vruchtbare voedingsbodem zijn voor nieuwe priesterroepingen. Hij behoort tot charismatische Emmanuelgemeenschap. Voor zijn priesterstudies behaalde hij al een master in de handelswetenschappen. Hij was daarna ook twee jaar actief als consultant. In 2015 trok hij naar het interdiocesane seminarie van Namen. Als lid van de Emmanuel-gemeenschap was hij ook nog eens gedurende 2 jaar vrijwilliger bij Fidesco (internationaal vrijwilligerswerk) in Brazilië.

(vervolg na de foto's)

 

Kardinaal De Kesel tot de nieuwe priesters: Wees niet bang
Kardinaal De Kesel tot de nieuwe priesters: Wees niet bang © Anne Périer/Vicariaat Brussel

‘Jij bent nooit alleen als christen’

Kardinaal De Kesel erkende dat het vandaag allerminst vanzelfsprekend is om een discipel van Christus te worden. Hij vertelde in zijn homilie aan de drie kersverse priesters met een verwijzing naar de woorden van Jezus tot zijn leerlingen om niet bang te zijn voor het evangelie en om leerling te zijn van Jezus, ook al worden wij in de wereld van vandaag geconfronteerd met vele uitdagingen en al heerst er veel onzekerheid. Het is in deze context en in een reactie op deze vraag dat Jezus tegen hen zei: “Beste Thaddée, beste Cyril, beste Deiver. Niemand van ons kent de toekomst. Er bestaan zo veel onzekerheid en uitdagingen in onze wereld van vandaag. Wij leven niet meer in een homogene christelijke samenleving. Ook de Kerk staat voor grote uitdagingen en zij moet haar plaats zoeken in deze nieuwe situatie.”

“Maar vandaag zegt de Heer tegen jou en tegen ons allemaal: Wees niet bang. Wees niet bang, want je bent niet alleen! Er zijn veel broeders en zusters die jou dragen. Als christen, als priester ben jij nooit alleen. Blijf dicht bij de Heer. Blijf hem altijd zoeken. In het luisteren naar zijn Woord, in het gebed en in de viering van de liturgie en vooral in de Heilige Eucharistie. Zoek hem ook in het volk van God, bij jouw broeders en zusters.” 

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel bemoedigde hen nog tot nederigheid als herder tussen de schapen en niet boven hen: “Elke bediening in de kerk is een dienst en geen staat of een geprivilegieerde status. Paus Franciscus nodigt ons uit om een meer broederlijke en synodale Kerk te worden, omdat het de enige remedie is tegen alle vormen van klerikalisme. Jij houdt nooit op tot de kudde van zijn schapen te behoren. Wij hebben maar een Heer en daardoor zijn wij allen broeders.”

Bron: Foto’s Anne Périer, vicariaat Brussel

Mgr. Terlinden concelebreerde
Mgr. Terlinden concelebreerde © Anne Périer/Vicariaat Brussel
Mgr. Jean Kockerols
Mgr. Jean Kockerols © Anne Périer/Vicariaat Brussel
Drie nieuwe priesters van het vicariaat Brussel
Drie nieuwe priesters van het vicariaat Brussel © Anne Périer/Vicariaat Brussel