Kardinaal Hollerich maakt zich geen zorgen om meningsverschillen

Kardinaal Hollerich, synodale relator-generaal, heeft een groot vertrouwen in een positief en vruchtbaar verloop van de bisschoppensynode.
24/01/2023 - 13:07
Kardinaal Jean-Claude Hollerich
Kardinaal Jean-Claude Hollerich © Aartsbisdom Luxemburg/SCP

Kardinaal Jean-Claude Hollerich , jezuïet en aartsbisschop van Luxemburg, is de synodale relator-generaal van de bisschoppensynode over een synodale Kerk. Dat wil zeggen dat hij de eindverantwoordelijke is voor de verslaglegging van alle vergaderingen van de synode. Het betekent ook dat hij de opstelling en de redactie van het eindrapport van de assemblee superviseert. Gisteren vertelde hij tijdens een ontmoeting met journalisten zich geen zorgen te maken over mogelijke spanningen en meningsverschillen in de synodale debatten. Hij is er gerust in dat de twee fases (in oktober 2023 en oktober 2024) van de algemene assemblee van de bisschoppensynode geen verdeeldheid zullen veroorzaken in de katholieke Kerk. Integendeel, er zullen verschillende standpunten naar voren komen en het luisteren naar elkaar zal gestimuleerd worden. 

De Kerk bevindt zich momenteel op een keerpunt, dat gekenmerkt wordt door het begin van de digitalisering, stelt kardinaal Hollerich. Op zulke momenten in de geschiedenis is het normaal dat er meningsverschillen zijn. Hij vindt het vooral belangrijk om een onderscheid te maken tussen noodzakelijke en schadelijke spanningen. Als men de Kerk als een tent begrijpt, is er een zekere spanning nodig zodat de tent überhaupt rechtop kan staan.

Kardinaal Hollerich geeft toe dat er vandaag enkele luidruchtige en erg scherpe stemmen klinken: Maar het wereldwijde onderzoek in de aanloop naar de synode maakt duidelijk dat er een verbazingwekkend brede consensus bestaat binnen de katholieke Kerk. Hij verwacht dat van de bisschoppensynode een belangrijke nieuwe impuls zal uitgaan naar de oecumene. 

Bron: Kathpress.at