Kardinaal Josef Beran krijgt rustplaats in Praagse Burcht

Kardinaal Josef Beran overleed in mei 1969 in ballingschap in Rome nadat zowel de fascisten als communisten hem in kampen had geïnterneerd.
10/03/2018 - 11:00

De Tsjechische martelaar en kardinaal Josef Beran krijgt eind april een laatste rustplaats in de nationale Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht. Hij werd zowel door de nazi’s als het communistische bewind in Tsjechoslowakije in interneringskampen opgesloten. Op 13 mei 1946 werd Beran tot aartsbisschop van Praag benoemd nadat hij al drie jaar in Duitse concentratiekampen had doorgebracht. Hij bleef aartsbisschop van Praag tot aan zijn gedwongen vlucht in 1949.

Mgr. Beran bleef zich ondanks alles heroïsch verzetten tegen beide totalitaire regimes. Onder het communisme werden niet alleen kerken gesloten en kerkelijke eigendommen geconfisqueerd, maar werden ook vele priesters en religieuzen in strafkampen opgesloten. Beran groeide uit tot symbool van het verzet. Later schonk het communistische bewind hem na gesprekken met hetstaatssecretariaat van de Heilige Stoel gratie, maar hij mocht niet terugkeren naar Praag. In 1965 werd hij kardinaal gecreëerd.

Het communistische bewind verbood in 1969 zijn begrafenis in eigen land.

Stanislav Zeman, de woordvoerder van het aartsbisdom Praag, bevestigt dat kardinaal Beran op 19 april 2018 wordt opgegraven uit zijn graf in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Daarna wordt het stoffelijke overschot in afwachting van de overbrenging naar Tsjechië ondergebracht in het Pauselijke College Nepomucenum in de Via Concordia, waar de aartsbisschop van Praag destijds gedwongen in ballingschap verbleef. Op 23 april krijgt hij dan een laatste rustplaats in de Sint-Vituskathedraal in Praag. Bij die gelegenheid vindt een plechtige uitvaartplechtigheid plaats waarin kardinaal Dominik Duka zal voorgaan, zegt Zeman.

Bron: Kathpress.at