Kardinaal Jozef De Kesel neemt titelkerk in bezit in Rome

Zaterdag 25 maart vierde kardinaal De Kesel eucharistie in zijn Romeinse titelkerk, de basiliek van Santi Giovanni e Paolo.
26/03/2017 - 12:04

Zichtbaar onder de indruk van de hartelijkheid waarmee hij ontvangen werd door zijn Romeinse parochianen, betrad kardinaal De Kesel zijn titelkerk, de basiliek van de heiligen Johannes en Paulus.

De Santi Giovanni e Paolo was titelkerk van niet minder dan 3 latere pausen, waaronder de Nederlander Adrianus VI in de 16de eeuw en oorlogspaus Pius XII. 

Daarover had de kardinaal het niet in zijn homilie. Wel stond hij op het Feest van de Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap) stil bij het antwoord dat Maria gaf:Laat met mij gebeuren wat u gezegd hebt. (Lucas 1, 26-38) Waarom wil God bij ons wonen?, zo vroeg hij zich hardop af. Waarom heeft Hij ons zo lief? Op die vraag is geen antwoord.

Het valt op in het verhaal van de aankondiging dat God zich niet opdringt, dat Hij niet wil handelen zonder de medewerking van de mens. Kardinaal De Kesel

Zonder het ja van de mens blijft God onmachtig, aldus Mgr. De Kesel. Maar als hij antwoordt, dan wordt alles mogelijk.

Toch heeft Maria niet lichtzinnig ja gezegd. Ze stelde vragen, ze wilde proberen te begrijpen hoe ze Gods zoon ter wereld zou kunnen brengen. Uiteindelijk vertrouwde ze zich toe aan Gods genade, zo legt de kardinaal uit. Hij ziet een verband met de Kerk vandaag. Ook zij zit met veel vragen en uitdagingen. En ze hoort dezelfde boodschap: 'Wees niet bang.'

De kardinaal besloot zijn homilie met een verwijzing naar paus Franciscus: Laten we dankbaar zijn voor de wijze waarbij hij ons helpt om geen Kerk te zijn die zich afsluit van de wereld en zich opsluit in zichzelf. Maar een Kerk die meeleeft en meevoelt met de mensen, vooral met hen die arm zijn of hoe ook het slachtoffer van de globalisering van de onverschilligheid.

Lees hier de volledige homilie van kardinaal De Kesel.

Kardinaal Jozef De Kesel neemt officieel bezit van zijn titelkerk in Rome, de Sint-Johannes en Sint-Paulusbasiliek
Kardinaal Jozef De Kesel neemt officieel bezit van zijn titelkerk in Rome, de Sint-Johannes en Sint-Paulusbasiliek