Kardinaal De Kesel leidt jubileumviering in Doornikse kathedraal

De Doornikse Onze-Lieve-Vrouwkathedraal - de kathedraal met de vijf torens - werd in 1171 door de toenmalige aartsbisschop van Reims ingewijd.
25/05/2022 - 16:39

Kardinaal Jozef De Kesel is afgelopen zondag, na een hartelijk welkomstwoord van bisschop Guy Harpigny, als pauselijke gezant voorgegaan in de plechtige jubileumviering voor de 850ste verjaardag van de wijding van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik. De kathedraal is met haar vijf even hoge torens en 134 meter lengte een van de grootste kerken van ons land. De inwijding gebeurde op 9 mei 1171. De toenmalige aartsbisschop van Reims heeft de moederkerk van het bisdom toen toegewijd aan Maria. De 850ste verjaardag van de inwijding moest dus in principe al vorig jaar gevierd worden, maar omwille van de coronapandemie werd de jubileumviering met een jaar uitgesteld, al was er vorig jaar wel een bescheiden viering in kleine kring. 

Lees verder onder de foto. 

Kardinaal de Kesel ging als pauselijke gezant voor tijdens de Jubileumviering
Kardinaal de Kesel ging als pauselijke gezant voor tijdens de Jubileumviering © Cathobel

Een opmerkelijk moment was het hartelijke applaus voor mgr. Laurent Ulrich, tot voor kort aartsbisschop van het naburige Rijsel, die de dag na de viering in Doornik plechtig werd aangesteld tot aartsbisschop van Parijs. Ook de brief van paus Franciscus, die voor de gelegenheid uit het Latijn was vertaald, werd voorgelezen. Kardinaal Jozef De Kesel sprak in zijn homilie, verwijzend naar de evangelielezing van die zondag, over de gelukkige beslissing van de eerste christenen in Jeruzalem om het Evangelie en dus ook de Kerk open te stellen voor niet-joden. Daardoor kon de Kerk universeel worden en konden overal kerkgemeenschappen ontstaan, ook hier in Doornik. Maar het belangrijkste is dat het geloof wordt verkondigd, dat de liturgie in al haar schoonheid wordt gevierd en dat het Evangelie echt wordt geleefd. Dat is onze roeping als christelijke gemeenschap: een plek zijn waar God zich thuis voelt, waar we openstaan voor wat hij te zeggen heeft en waar we ook naar leven. 

Lees verder onder de foto.

Wat de kathedraal zelf betreft, vestigde kardinaal De Kesel de aandacht erop dat die niet alleen een juweel voor ons land is, maar ook tot het Werelderfgoed van de Mensheid behoort. Veel mensen komen er binnen om te bidden en te vieren natuurlijk, maar ook omdat ze op zoek zijn, omdat ze stilte nodig hebben. De stilte die we zo missen. Of simpelweg omdat we geraakt worden door de schoonheid die (…) ons bevrijdt van al het oppervlakkige en banale. Vóór de apostolische zegen, door de legaat van paus Franciscus, bedankte de voorzitter van de kerkfabriek iedereen die de restauratie van de kathedraal - die nog volop aan de gang is - mee mogelijk heeft gemaakt. Daarbij werd ook uitdrukkelijk bisschop Guy Harpigny zelf bedankt, omdat hij ervoor gezorgd heeft dat de kathedraal al die tijd geopend bleef voor aanbidding en vooral omdat hij van bij zijn aantreden zich zo sterk heeft ingezet om de kathedraal, die hij in puin aantrof na de tornado van 1999, herop te bouwen. Mee dankzij uw vastberadenheid kunnen wij hier vandaag dit jubileumfeest vieren.

Lees meer over de jubileumviering in de kathedraal van Doornik in het uitgebreide verslag op de website van het bisdom.

Bron: Cathobel