Kardinaal De Kesel neemt bezit van titelkerk in Rome

Kardinaal Jozef De Kesel neemt vandaag zijn titelkerk, de kerk van de passionisten op de heuvel Coelius in Rome, in bezit.
25/03/2017 - 15:06
De basiliek Santi Giovanni e Paolo in Rome, titelkerk van kardinaal de Kesel
De basiliek Santi Giovanni e Paolo in Rome, titelkerk van kardinaal de Kesel © Jeroen Moens/Aartbisdom Mechelen-Brussel

Kardinaal Jozef De Kesel​, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, neemt zaterdagmiddag om 17 uur officieel bezit van zijn titelkerk in Rome. Het is de Sint-Johannes en Sint-Paulusbasiliek, die omwille van haar ligging op de Coelius-heuvel in het Italiaans de Santi Giovanni e Paolo al Celio genoemd.

Volgens de overlevering werd de kerk gebouwd op de plaats waar Johannes en Paulus tijdens hun verblijf in Rome ooit zouden hebben gewoond. Bij archeologisch onderzoek in de 19de eeuw werden onder de kerk kamers aangetroffen van twee huizen uit de eerste tot de vierde eeuw. De basiliek was eerder de titelkerk van de kardinalen Cencio Savelli, Adriaan Floriszoon Boeyens en Eugenio Pacelli. Zij werden paus onder de naam Honorius III, Adrianus VI  (de enige paus uit de historische Nederlanden in de kerkgeschiedenis) en Pius XII.

De basiliek wordt door de passionisten van het aanpalende klooster beheerd. Hun stichter Sint-Paulus van het Kruis ligt in deze kerk begraven.

Kardinaal De Kesel voor het klooster van de passionisten en zijn titelkerk
Kardinaal De Kesel voor het klooster van de passionisten en zijn titelkerk © Jeroen Moens/Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Een titelkerk is een kerk in het bisdom Rome die tijdens de kardinaalscreatie titulair wordt toegekend aan kardinaal-priesters en kardinaal-diakens. De traditie gaat terug tot de eerste eeuwen van de Kerk, omdat de kardinalen toen nog uitsluitend uit het bisdom Rome afkomstig waren. Het wapen van de titelhoudende kardinaal wordt aan de voorgevel bevestigd.

Bron: Aartsbisdom Mechelen-Brussel