Kardinaal Koch roept katholieken en orthodoxen op tot eenheid
Kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor Bevordering van de Christelijke Eenheid, stelt naar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid (van 18 tot 25 januari) dat de katholieke en orthodoxe Kerk de komende jaren belangrijke stappen kunnen zetten om hun onderlinge eenheid te versterken. Wij moeten onze inspanningen opvoeren.
Kardinaal Koch verwijst naar het Concilie van Nicea van 325 dat duidelijk heeft gemaakt dat belangrijke beslissingen slechts synodaal kunnen genomen worden. De 1700ste verjaardag van dit eerste christelijke concilie is een uitstekende gelegenheid om de gemeenschappelijke inspanningen te intensiveren. Paus Franciscus wil het principe van synodaliteit op alle niveaus promoten, vooral ook spiritueel. De katholieke Kerk kan op dit vlak nog veel leren van de orthodoxe Kerk. De kardinaal herinnert eraan dat paus Franciscus voor 2022 een bisschoppensynode heeft samengeroepen over het principe van de synodaliteit.
Kardinaal Koch gelooft dat bij de orthodoxe Kerken het inzicht almaar verder zal doordringen dat primaatschap op universeel niveau niet alleen mogelijk en theologisch legitiem is, maar ook noodzakelijk. Daarbij kan het document van de Katholiek-orthodoxe Theologische Commissie uit 2007, waarin de termen 'conciliariteit' en 'gezag', en 'synodaliteit' en 'primaatschap' vanuit een theologische invalshoek worden uitgelegd en verduidelijkt een belangrijk uitgangspunt zijn.
Bron: Domradio