Kardinaal Lehmann spreekt openhartig

Kardinaal Karl Lehmann, die jarenlang het gezicht was van de Duitse katholieke kerk, formuleert enkele opmerkelijke voorstellen.
08/05/2016 - 12:38
© Philippe Keulemans

In een gespreksboek dat half mei in Duitsland wordt gepubliceerd, spreekt kardinaal Karl Lehmann, die jarenlang voorzitter was van de Duitse bisschoppenconferentie en wellicht met Pinksteren officieel zijn taak zal neerleggen, bijzonder openhartig. Hij vraagt onder meer een herziening van de procedure voor de bisschopsbenoemingen. Daarbij moet de plaatselijke Kerk in de toekomst veel meer inspraak krijgen. Lehmann verwijst onder meer naar enkele voordrachten van bisschopskandidaten door het kathedrale kapittel van Duitse bisdommen. Dergelijke voordrachten werden ook nog onder paus Franciscus door de Congregatie voor de Bisschoppen naast zich neergelegd.

Viri probati

Kardinaal Lehmann spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de gevolgen van een gebrek aan priesters. Hij vindt het essentieel om opnieuw het voorstel te overwegen voor de inschakeling van viri probati, gehuwde mannen van rijpere leeftijd met een zekere ervaring en een onberispelijke staat, die volgens een oude traditie in bepaalde omstandigheden de priesterwijding kunnen ontvangen.

Bron: KNA/La Vie.

© Philippe Keulemans