Kardinaal Marx schenkt 500.000 euro aan misbruikslachtoffers

Kardinaal Reinhard Marx maakt 500.000 euro uit zijn privévermogen over aan een door hem opgericht fonds voor slachtoffers van seksueel misbruik.
07/12/2020 - 13:05

Kardinaal Reinhard Marx is aartsbisschop van München und Freising en gewezen voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DKB) niet alleen een zwaargewicht binnen de Duitse katholieke Kerk. Als lid van de Raad van Kardinalen (zeven kardinalen die de paus adviseren bij de hervorming van de Romeinse Curie en in het bestuur van de wereldkerk, vandaar vaak afgekort als K7) en coördinator van de Raad voor Economie (die toezicht houdt op de economische en administratieve zaken van de Heilige Stoel en van Vaticaanstad) staat hij ook heel dicht bij paus Franciscus. Via de Beierse omroep Bayerische Rundfunk raakte dit weekend bekend dat Marx een groot deel van zijn privévermogen overmaakt aan een door hem opgericht fonds voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke Kerk. Hij stelt daarvoor 500.000 euro beschikbaar. Hij zegt te hopen dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen.

'Misdaad'

In een videoboodschap waaruit de Beierse omroep citeert, zegt kardinaal Marx: Seksueel misbruik is een misdaad. Uit een rapport uit 2018 over seksueel misbruik in de katholieke kerk in Duitsland kwam naar voren dat er tussen 1946 en 2014 zeker 3500 misbruikzaken waren. Aangezien de 67-jarige kardinaal naar eigen zeggen nu op een leeftijd is dat hij nadenkt over zijn nalatenschap, heeft hij besloten zijn fortuin in het fonds te stoppen. Dat draagt de Latijnse naam Spes et Salus (Hoop en Heil). Volgens de kardinaal heeft de stichting geen compensatie voor de slachtoffers als primaire doelstelling, maar heling en verzoening.

Das Kapital

Reinhard Marx was hoogleraar theologie en heeft enkele goed verkochte boeken op zijn naam staan, zoals Das Kapital, inspelend op de gelijknamige klassieker van filosoof Karl Marx uit Trier, waarvan Reinhard Marx van 2002 tot 2007 bisschop was. In Duitsland wordt het kerkelijke leven grotendeels gefinancierd door de kerkbelasting (Kirchensteuer) die door de staat wordt geïnd. Daardoor hebben Duitse kerkleiders hogere inkomens dan in andere Europese landen. Marx bijvoorbeeld krijgt als aartsbisschop van München und Freisig een maandelijkse vergoeding van 13.654 euro.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws