Kardinaal Marx wil aanpassing catechismus over homoseksualiteit

Kardinaal Reinhard Marx roept in het weekblad ‘Stern’ op tot een inclusieve ethiek inzake homoseksualiteit.
01/04/2022 - 15:50
Kardinaal Reinhard Marx
Kardinaal Reinhard Marx © Siciliani-Gennari/SIR

Kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München en Freising en voormalig voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), dringt in een interview met het Duitse boulevardblad Stern aan op een herziening van de passages in de Catechismus van de Katholieke Kerk die betrekking hebben op homoseksualiteit. Daarin staat dat homoseksualiteit een objectief ongeordende neiging is, ook al zijn christenen en kerkgemeenschappen geroepen om homo's met respect en mededogen te verwelkomen. Zijn oproep komt twee weken na zijn pleidooi voor een meer inclusieve Kerk en verontschuldigingen voor de discriminatie van de Kerk tegenover homoseksuelen.

De Catechismus is niet in steen gebeiteld; men mag ook twijfelen aan wat er staat. Kardinaal Marx

Inclusieve ethiek

Kardinaal Marx is een zwaargewicht in de katholieke Kerk in Duitsland én in de wereldkerk, als een van de nauwste raadgevers van paus Franciscus. Hij vindt de tijd nu aangebroken om het roer om te gooien en afstand te doen van de neerbuigende houding in de katholieke leer over homoseksualiteit. Marx stelt in dat opzicht dat de catechismus geen geheel is van onveranderlijke waarheden, zoals ook blijkt uit de herziening van de beoordeling over de doodstraf. Hij pleit voor een inclusieve ethiek. Homoseksualiteit is geen zonde. Het komt overeen met een christelijke houding wanneer twee mensen, ongeacht hun geslacht, voor elkaar opkomen, in vreugde en verdriet. Het gaat volgens hem om ontmoeting op ooghoogte en respect voor elkaar. De waarde van liefde blijkt ook uit de ander niet tot object te maken, hem of haar niet te gebruiken of te vernederen. LGTBQ+-ers maken deel uit van de schepping en zij zijn geliefd bij God. Wij zijn geroepen om te strijden tegen discriminatie. Diegenen die homoseksuelen en wie dan ook bedreigen met de hel of de eeuwige verdoemenis hebben er niets van begrepen.

Zegen

Marx bekent dat hij ook paren van hetzelfde geslacht heeft gezegend: Een paar jaar geleden in Los Angeles, na een dienst waarin ik preekte over eenheid en diversiteit, kwamen twee mensen naar me toe en vroegen om mijn zegen. Dat heb ik gedaan. Het was geen huwelijksceremonie. We kunnen het sacrament van het huwelijk niet aanbieden.”

Consensus

Tegelijkertijd laat de Beierse kerkleider doorschemeren dat het niet zo gemakkelijk is om in de Kerk een consensus over deze omstreden kwestie te bereiken. In Afrika of in de orthodoxe Kerken, zijn er deels heel verschillende opvattingen. Het doet de mensen geen goed als wij verdeeld zijn over deze kwestie, maar wij mogen ook niet stil blijven staan.
 

Bron: Stern/kro-ncrv.nl