Kardinaal Matteo Zuppi wordt voorzitter Italiaanse bisschoppen

Paus Franciscus bevestigt kardinaal Matteo Zuppi, de aartsbisschop van Bologna, als nieuwe voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie.
24/05/2022 - 16:52

De Italiaanse bisschoppen hebben op hun 76ste algemene vergadering kardinaal Matteo Maria Zuppi, de aartsbisschop van Bologna, verkozen tot nieuwe voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI). Hij volgt kardinaal Gualtiero Bassetti op. Er werd met grote belangstelling uitgekeken naar de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Hoewel er 220 Italiaanse bisschoppen zijn, was de keuze voor de nieuwe voorzitter beperkt, omdat die over voldoende ervaring moest beschikken, niet te oud mocht zijn en bovendien bij voorkeur een kardinaal. Bovendien moet hij ook fungeren als contactpersoon met paus Franciscus, omdat de Italiaanse Kerk niet enkel geografisch een heel sterke band heeft met het Vaticaan. Kardinaal Bassetti was niet herkiesbaar omdat hij inmiddels de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt. 

Kardinaal Matteo Zuppi is 66. Hij haalde het van kardinaal Paolo Lojudice (57), de aartsbisschop van Siena-Colle di Val d’Elsa-Montalcino, en Antonino Raspanti (62), bisschop van Acireale. Zuppi kreeg 66 voorkeurstemmen achter zijn naam. Paus Franciscus, die de namen van de drie  kandidaten kreeg doorgespeeld, bevestigde al kort na de voordracht de voorkeur van de Italiaanse bisschoppen. Nu is het aan kardinaal Zuppi om het secretariaat-generaal van de CEI samen te stellen.

Lees verder onder de foto. 

Kardinaal Matteo Zuppi, de voorzitter van de Italiaanse bisschoppen
Kardinaal Matteo Zuppi, de voorzitter van de Italiaanse bisschoppen © CEI

Matteo Zuppi is op 11 oktober 1955 als vijfde van zes kinderen geboren in Rome. Hij heeft nauwe banden met Sant'Egidio, waarvan hij een van de stichtende leden was. Op 9 mei 1981 werd hij tot priester gewijd en kort daarna aangesteld als medepastoor van de van de Santa Maria in Trastevereparochie, de thuisbasis van de Sint-Egidiusgemeenschap in Rome. Hij bleef er jaren actief als medepastoor en pastoor. Samen met Andrea Riccardi, de oprichter van de gemeenschap waarmee Matteo Zuppi op dezelfde middelbare school zat, trad Zuppi ook op als bemiddelaar in conflictgebieden, onder meer in Afrika. Paus Benedictus XVI (2005-2013) benoemde hem in 2012 tot hulpbisschop in Rome. Drie jaar later benoemde paus Franciscus hem tot aartsbisschop van Bologna. In 2019 creëerde paus Franciscus hem tot kardinaal. 

Bron: SIR/Kathpress.at