Kardinaal Müller formuleert bedenkingen bij kerkhervorming

Kardinaal Gerhard Müller begrijpt de noodzaak van de hervorming, maar vraagt de zending van de Kerk niet uit het oog te verliezen.
06/05/2019 - 12:36
Kardinaal Gerhard Müller
Kardinaal Gerhard Müller © Tertio

Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, van 2012 tot 2017 prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, formuleert enkele fundamentele bedenkingen bij het aangekondigde document van paus Franciscus, dat de basis moet vormen voor de hervorming van de leiding van de katholieke Kerk. Daarin worden meer bevoegdheden gedelegeerd aan de plaatselijke bisschoppenconferenties en krijgen leken meer verantwoordelijkheden.

In een interview met de Passauer Neue Presse dat vandaag verschijnt, waarschuwt kardinaal Müller ervoor om de aard en de zending van de Kerk niet te vergeten. Hij dringt erop aan om de Kerk niet al te fel aan te passen aan de seculiere samenleving.

Het Vaticaan stuurde onlangs nog het ontwerp voor de reorganisatie van de taken en structuur van de centrale administratie van de katholieke Kerk naar de Romeinse curie en alle bisschoppenconferenties wereldwijd. De paus geeft daarin een aanzet om opnieuw een verkondigende Kerk te worden. Volgens kardinaal Müller maakt de apostolische constitutie geen duidelijk onderscheid. Bovendien neemt hij aanstoot aan de passage over de congregatie waarover hij de leiding had: Basisbegrippen van de katholieke theologie zoals openbaring, Evangelie, Schrift, apostolische traditie of kerkelijk leergezag worden verkeerd of selectief gebruikt. Ik hoop dat deze sectie helemaal opnieuw wordt geformuleerd.

Bron: KNA/Katholisch.de