Kardinaal Müller in Tertio: ‘Barmhartigheid is geen vrijbrief’
In sommige kerkelijke kringen blijft de heisa over Amoris Laetitia aanhouden. In dat document dat bijna een jaar geleden verscheen, trekt paus Franciscus zijn conclusies uit het wereldwijde denkproces dat hij binnen de katholieke Kerk op gang trok over het gezin in deze tijd en de uitdagingen ter zake voor de Kerk. Sommigen, waaronder ook enkele kardinalen, bisschoppen en andere kerkelijke gezagsdragers, vinden dat de paus in zijn spostsynodale exhortatie de kerkelijke traditie op de helling zet en zijn boekje te buiten gaat. Kardinaal Gerhard Müller is als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer een van de meest gezagvolle stemmen binnen de katholieke kerk.
Paus brengt geloof niet in gevaar
Kardinaal Müller vindt het geen goede zaak dat kardinalen, onder meer de Amerikaan Raymond Burke als meest bekende, zo openlijk de paus uitdagen als nu gebeurt over Amoris Laetitia. Dat berokkent schade aan de Kerk.
De paus heeft geen ‘broederlijke correctie’ nodig want hij bracht het geloof en de kerkelijke leer niet in gevaar. Amoris Laetitia is duidelijk.
Ik zie geen tegenstellingen in dat pauselijke document: aan de ene kant is er de heldere leer over het huwelijk en aan de andere kant heeft de kerk de verplichting zorg te dragen voor mensen die in moeilijke situaties verkeren.
Relatie is geen auto
Maar, voegt kardinaal Müller onmiddellijk eraan toe: Barmhartigheid veegt zonden niet onder de mat. Zo onderstreept de kardinaal dat de kerkelijke leer over de onverbreekbaarheid van het huwelijk onverkort blijft en dat er geen omstandigheden zijn die maken dat overspel geen doodzonde zou zijn. Müller hekelt voorts de media die volgens hem laten uitschijnen alsof het huwelijk een voorbijgestreefd model is. Relaties worden dan zoals auto’s. Als de jouwe versleten is of een nieuw model aantrekkelijker, dan doe je je oude wagen van de hand en koop je een andere.
Het huwelijk is echter voor het leven, voor altijd. Het is de overtuiging van de kerk dat dat geen voorbijgestreefd ideaal is, maar nog steeds een haalbaar project dat mensen gelukkig maakt.
Antigodsdienstige manie
In het interview met Tertio stelt Müller onder meer ook nog dat als een samenleving zichzelf niet wil beroven van haar intellectuele, morele en caritatieve bronnen, ze een positievere houding zal moeten aannemen tegenover de levensbeschouwingen. Die kunnen volgens hem partners van de staat zijn in het behartigen van het algemeen welzijn. Maar dan moet de antigodsdienstige manie overwonnen worden en moet elkeen ophouden de tegenpartij te marginaliseren.
Lees de integrale tekst van het interview van Tertio met kardinaal Gerhard Müller in Tertio van woensdag 1 maart. Klik hier voor een gratis proefabonnement.