Kardinaal Omella Omella: ‘Wij reageerden te traag’

Volgens kardinaal Omella Omella, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, heeft de kerkleiding de ernst van het misbruik te lang onderschat. 
13/04/2022 - 10:20

De Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) geeft toe dat de bisschoppen de voorbije decennia te laat hebben gereageerd op de klachten inzake seksueel misbruik door clerici en daardoor kostbare tijd hebben verloren in de strijd tegen seksueel misbruik. Het is verstandig om dat te corrigeren, stelde kardinaal Juan José Omella Omella, aartsbisschop van Barcelona en voorzitter van de CEE, in een interview met de krant El Pais

Twee maanden geleden gaf de Spaanse kerkleiding een advocatenkantoor de opdracht voor een audit over misbruik binnen de kerkgeledingen.  In april 2019 vond de CEE een dergelijk onderzoek nog overbodig en liet ze weten dat mogelijke klachten geval per geval zouden behandeld worden. Pas later werd de omvang duidelijk. Begin dit jaar publiceerde El Pais een rapport waarin melding werd gemaakt van klachten over seksueel misbruik in de periode tussen 1943 en 2018. De krant bezorgde het rapport ook aan paus Franciscus met het verzoek om de Spaanse bisschoppen aan te sporen tot actie. 

Bron: El Pais