Kardinaal ontmoette omstreden Russische kinderrechtencommissaris

Maria Lvova-Belova wordt door het Internationaal Strafhof (ICC) gezocht wegens het illegaal overbrengen van Oekraïense kinderen naar Rusland
29/06/2023 - 16:34
Kardinaal Matteo Zuppi met Maria Lvova-Belova
Kardinaal Matteo Zuppi met Maria Lvova-Belova © Russisch Kinderrechtensecretariaat

De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi had vandaag in Moskou ook een ontmoeting met de Russische kinderrechtencommissaris Maria Aleksejevna Lvova-Belova. Op 27 oktober 2021 werd zij door president Poetin benoemd tot federaal commissaris voor kinderrechten.

De kinderrechtencommissaris Maria Lvova-Belova kwam de voorbije maanden in opspraak omdat zij zelf een Oekraïens ‘adoptiekindje’ heeft. 

De beelden van de ontmoeting werden vandaag door het kinderrechtencommissariaat zelf verspreid. Volgens het begeleidende communiqué werden humanitaire kwesties in verband met militaire operaties en de bescherming van kinderrechten besproken. Ik ben er zeker van dat christelijke liefde en barmhartigheid zullen helpen bij dialoog en wederzijds begrip, vertelde Maria Lvova-Belova na het gesprek. Het Internationaal Strafhof (ICC) dat gevestigd is in Den Haag vaardigde in maart arrestatiebevelen uit tegen de Russische kinderrechtencommissaris en president Vladimir Poetin. 

Oekraïne had vooraf verklaard dat het niet gekant is tegen het bezoek van de pauselijke gezant aan Moskou. Daar werd gezegd dat het land hoopt dat zijn bemiddeling kan bijdragen tot de terugkeer van de Oekraïense kinderen die door de bezetter naar Rusland werden overgebracht. Anderzijds vertelden Oekraïense politieke en militaire verantwoordelijken dat zij niet geloven dat het bezoek de vrede een stap dichterbij kan brengen.

Kardinaal Matteo Zuppi heeft vanmiddag nog een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Vanavond zal hij ook nog een eucharistie opdragen voor de kleine katholieke gemeenschap in de hoofdstad Moskou. 

Bron: Moscow Times