Kardinaal Ouellet waarschuwt voor katholiek schisma

De Canadese kardinaal Marc Ouellet is op 30 januari opgevolgd door Robert Prevost aan het hoofd van het Dicasterie voor de Bisschoppen.
22/02/2023 - 11:24
De Canadese kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen
De Canadese kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen © VaticanMedia

Kardinaal Marc Ouellet (78), de afscheidnemende prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, waarschuwt voor een schisma binnen de katholieke Kerk als gevolg van de mogelijke gevolgen van de Synodale Weg, het synodale overleg van bisschoppen met de leken over de toekomst van de katholieke Kerk in Duitsland. Hervormingen moeten altijd worden doorgevoerd in continuïteit met het geloof van de Kerk. God behoede ons voor een schisma, waarschuwt de kardinaal in een interview met de Italiaanse nieuwszender TG24. Ik hoop dat er nog veel ruimte is voor dialoog en dat we tot oplossingen en hervormingen komen die passen bij onze tijd. De kardinaal distantieert zich van de oproep om het verplichte celibaat voor priesters te versoepelen en bestempelt het celibaat als een groot geschenk van Christus aan de katholieke Kerk. In de plaats van het celibaat te bekritiseren, moeten we het waarderen en roepingen bevorderen.

Kardinaal Ouellet keert zich in het interview ook tegen de kritiek op paus Franciscus, onder meer van diegenen die het overlijden van emeritus paus Benedictus XVI hebben misbruikt om van zich te laten horen. Verwijzend naar de rol van de paus in de internationale vredespolitiek voegt hij er nog aan toe dat dit niet het moment is om de paus te bekritiseren. 

Bron: TG24/katholisch.de