Kardinaal Parolin is op vredesmissie in Zuid-Soedan

De Staatsecretaris van de Heilige Stoel wil een impuls geven aan de vredesgesprekken in het Afrikaanse land Zuid-Soedan.
17/08/2023 - 14:46
Kardinaal Parolin bij zijn aankomst in Juba
Kardinaal Parolin bij zijn aankomst in Juba © @twitter

Kardinaal Pietro Parolin, de staatsecretaris van de Heilige Stoel, is sinds maandag op bezoek in Zuid-Soedan om er de vredesinspanningen van paus Franciscus, die de regio in februari bezocht, te versterken en voort te zetten. 

De Heilige Stoel tracht al verschillende jaren om actief een impuls te geven aan de samenwerking tussen de voormalige krijgsheren, nadat de jonge onafhankelijke Afrikaanse staat door de spanningen tussen de verschillende etnische groepen al snel in een burgeroorlog terechtkwam. Sinds de start van die burgeroorlog zijn er naar schatting 400.000 Zuid-Soedanezen omgekomen door geweld, honger en gebrek aan medische zorg.

Tijdens zijn bezoek van februari aan Juba riep hij de heersers en in het bijzonder president Salva Kiir en zijn vice-president Riek Machar op om het bloedvergieten te stoppen. De staatssecretaris arriveerde maandag in de hoofdstad Juba om het vredesproces dat door de gemeenschap van Sant'Egidio werd bemiddeld op de voet te volgen. Salva Kiir had in feite al in februari beloofd om de vredesgesprekken te hervatten. Parolin sprak in het begin van de week alvast met Kiir en andere verantwoordelijken over de uitvoering van de vredesakkoorden. Er werd ook vooruitgeblikt naar de verkiezingen van 2024. De staatssecretaris overhandigde eveneens een boodschap die de paus hem had meegegeven. Dinsdag bezocht hij Malakal en vandaag reist hij naar Rumbek. 

Bron: Alfa en Omega