Kardinaal Pell ontkent misbruik

In Australië verscheen een nieuw boek met oude, vaak al verworpen beschuldigingen van seksueel misbruik tegen kardinaal George Pell.
05/12/2020 - 00:00
Kardinaal George Pell
Kardinaal George Pell © Diocese Sydney

De Australische kardinaal George Pell bijt van zich af na nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik in een boek dat sinds gisteren in Australië in de boekhandel ligt. In De opkomst en ondergang van George Pell (Melbourne Publishing) worden oude beschuldigingen tegen de kardinaal herhaald, ook al werd de kardinaal inmiddels vrijgesproken. Er worden enkel details verstrekt en ook nieuwe beschuldigingen die nauwelijks te verifiëren zijn.

In het communiqué uit Rome, waar de kardinaal inmiddels aan het hoofd staat van het Secretariaat voor de Economie, wordt niet enkel benadrukt dat de kardinaal de beschuldigingen steeds heeft ontkend, maar wordt bovendien benadrukt dat de publicatie een eerlijk proces in de weg lijkt te staan. De kardinaal wenst niet persoonlijk te reageren om de rechtsgang niet te beïnvloeden, maar hij verwerpt de beschuldigingen.

Louise Milligan beschuldigt de kardinaal er onder meer van dat hij twee koorknapen van de St Patrick’s kathedraal in Melbourne heeft misbruikt. Een van de jongeren is in 2014 aan een overdosis drugs overleden. Milligan beweert dat de aartsbisschop zowel als seminarist, priester en later als aartsbisschop van Melbourne kinderen heeft misbruikt. De kardinaal werd er eerder al van beschuldigd dat hij in 1986 of 1987 drie jongeren heeft misbruikt in Victoria en in 1978-79 jongeren heeft betast in Ballarat. Voor die beschuldigingen bestaan er echter geen concrete aanwijzingen en er wordt verwacht dat zij worden geklasseerd.

Bron: The Guardian/I.Media/Radio Vaticana (Duitstalig)