Kardinaal Porras Cardozo verdedigt hervormingen paus Franciscus
De Venezolaanse kardinaal Baltazar Porras Cardozo, die eerder van de week door paus Franciscus op zijn 78ste nog tot aartsbisschop van Caracas Santiago de Venezuela is benoemd, neemt de verdediging van de paus met veel vuur op zich. Hij leerde de toenmalige aartsbisschop van Buenos Aires Jorge Mario Bergoglio in 1997 beter kennen tijdens de Amerikasynode en hun onderlinge banden werden nog sterker aangehaald nadat de Argentijn tot paus werd verkozen.
De Venezolaanse kardinaal steekt zijn ergernis over de kritiek op de huidige paus van de kardinalen George Pell, Gerhard Müller en anderen uit de westerse wereld, die menen dat zij de waarheid in pacht hebben, niet onder stoelen of banken. Hij is ervan overtuigd dat minstens een deel van die kritiek is ingegeven door het feit dat zij maar moeilijk kunnen aanvaarden dat zij worden geleid door iemand die 'hun kringen' niet vertegenwoordigt. Daarom is het voor hen noodzakelijk om zijn afkomst en zijn capaciteiten als leraar van het geloof te diskwalificeren.
Jezuïetenspiritualiteit
Paus Franciscus sluit in zijn geest van barmhartigheid geen deuren voor zijn critici, zegt kardinaal Porras Cardozo. Integendeel, ik weet dat hij ze opbelt of privé met hen praat. Vanuit zijn sterke jezuïetenspiritualiteit geeft hij ons, zonder bitterheid en met veel vreugde, een getuigenis van hoop. Volgens de Venezolaanse kerkleider wordt trouwens elk tijdperk van veranderingen gekenmerkt door een wantrouwen tegen alle instellingen en diegenen die er de leiding over hebben. Dat neemt niet weg dat gewone mensen en grote sectoren van de pastoraal, voornamelijk in de derde wereld, zich duidelijk vertegenwoordigd zien door de paus.
Hoogmoed
Wat betreft het boek van Georg Gänswein merkt kardinaal Porras Cardozo op dat de timing alleen al, vlak na het overlijden van emeritus paus Benedictus XVI vragen moet oproepen. Het postuum gepubliceerde memorandum van kardinaal Pell en het boek van kardinaal Müller vindt hij getuigen van hoogmoed, terwijl zij zich afsluiten voor elk ander argument. Critici van paus Franciscus in het algemeen delen overigens het verlangen om de hervormingen te willen terugdraaien en hun streven naar een zelfgenoegzame kerk. Het zijn farizeeërs in schaapskleren. Daar tegenover staat paus Franciscus. Hij heeft als vuistregel geen 'gezag' te gebruiken, maar geeft de voorkeur aan het pad van dialoog en ontmoeting.
Lees het uitgebreide interview van Religión Digital (in het Spaans) met kardinaal Porras Cardozo.
Bron: Religión Digital