Kardinaal Re wordt vicedeken van kardinaalscollege

Paus Franciscus heeft kardinaal Giovanni Battista Re benoemd tot vicedeken van het kardinaalscollege en opvolger van kardinaal Roger Etchegaray.
12/06/2017 - 13:35

Paus Franciscus heeft afgelopen weekend de verkiezing bevestigd van kardinaal Giovanni Battista Re (83) tot vicedeken van het kardinaalscollege. Deken blijft de 89-jariige kardinaal Angelo Sodano. Giovanni Battista Re werd op 30 januari 1934 geboren in Borno ( in het bisdom Brescia). Op 3 maart 1957 werd hij tot priester gewijd. In oktober 1987 werd hij benoemd tot titulaire aartsbisschop en secretaris van de Congregatie voor de Bisschoppen. Nadat hij in 1989 benoemd was tot officiaal van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel, werd hij in 2000 prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen.

Kardinaal Re volgt als vicedeken van het kardinaalscollege de Franse kardinaal Roger Etchegaray op, die op 94-jarige leeftijd is teruggetreden wegens ziekte. Kardinaal Re is omwille van zijn leeftijd niet meer stemgerechtigd bij een eventueel conclaaf. Als er nu een pausverkiezing door het college van kardinalen zou plaatsvinden, zou die geleid woerden door de maronitische patriarch kardinaal Béchara Boutros Rai.

De vicedeken van het college van kardinalen vervult niet alleen een belangrijke rol bij een pausverkiezing, maar is ook vaak pauselijke gezant bij specifieke gelegenheden zoals diplomatieke missies en belangrijke feesten en vieringen.

Bron: Kathpress.at/Radio Vaticaan (Duitstalig)